Debatt: Ogästvänligt när Karlstads butiker inte tar kontanter

Allt fler butiker, restauranger och serviceställen tar bara betalkort och vägrar ta emot kontanter, skriver Björn Eriksson och Caroline Szyber.

Tyvärr drabbas utländska turister av en mindre trevlig attityd när de besöker Karlstad. De är nämligen inte välkomna om de använder kontanter, skriver Björn Eriksson och Caroline Szyber.

Turismen i Sverige blomstrar och Värmland är självklart en av pärlorna. En svag krona gör det extra lockande för turister från utlandet. Den senaste årsstatistiken från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter ökat med 21 procent. Besöken från utlandet går nu dessutom kraftigt upp till följd av den låga kronkursen.

Tyvärr drabbas utländska turister av en mindre trevlig attityd när de besöker Karlstad. De är nämligen inte välkomna om de använder kontanter. Allt fler butiker, restauranger och serviceställen tar bara betalkort och vägrar ta emot kontanter.

Egentligen handlar det om en medveten strategi från bankerna, som under många år arbetat för att få bort kontanterna. Utan kontanter kan de nämligen sätta vilka avgifter de vill på sina banktjänster och vi medborgare och företag har inget alternativ. Deviser som denna från storbanken SEB klingar lite falskt: ”Ända sedan vår start för mer än 160 år sedan har vi stöttat entreprenörer i olika faser.”

Bankernas ansvar är stort i detta. Men företagen själva bör givetvis också medverka till att Värmland får förbli det fantastiska besöksmål som vi alla önskar. Med kontanter blir det betydligt öppnare för både vanliga invånare och alla utländska turister.

Björn Eriksson

Ordförande för Kontantupproret

Caroline Szyber

Vice ordförande, Småföretagarnas riksförbund