Nyhetsarkiv

17/12 Tipsa oss på Kontantupproret

Hur många kontantlösa butiker och restauranger stöter man inte på idag? Varje gång vi på Kontantupproret får höra att en verksamhet upphör med sin kontanthantering skriver vi ett brev till styrelsen/vd:n och ifrågasätter beslutet. För oss är det viktigt att arbeta strategiskt och inte låta någon verksamhet komma förbi en sådant dumt beslut!
Vill du tipsa oss om ett företag, organisation eller verksamhet som slutat med kontanthantering? Skriv till oss här eller kontakta oss på Facebook!
Tillsammans gör vi skillnad 💛

14/12 Kontantutredningen är tillsatt!

Den kontantutredning som vi på Kontantupproret krävt och arbetat för är nu äntligen tillsatt! Utredningen kommer hållas av Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra som ska göra en bred kartläggning av betalningsmarknadens utveckling och analysera statens framtida roll.
Utredningens uppdrag handlar om att:
– Kartlägga hur betalningsmarknaden ser ut och kan komma att se
– Analysera behovet för Riksbanken att ge ut e-kronor
– Se över innebörden av begreppet ”lagligt betalningsmedel”
– Kartlägga rollfördelningen mellan staten och näringslivet på betalningsmarknaden
– Ta ställning till statens framtida roll
Vi är otroligt glada att vår hjärtefråga hamnat högst upp på politikernivå. Nu fortsätter vi kämpa tillsammans 💛

Läs om utredningen här!

11/12 Grattis Frisyrhörnan, Linköping

Vi vill gratulera Frisyrhörnan till vinnaren av Kontantpriset 2020! 🥇
Annelie Reman har drivit salong Frisyrhörnan i 25 år och är en förespråkare för kontanter. Hon har genom åren sett hur värdefullt det är för unga som gamla att få betala med kontanter.
Annelie är en kontanthjälte och ett föredöme för andra företagare!
Vi vill även rikta ett stort tack till alla er andra som på olika sätt engagerar er i kontantfrågan – fortsätt att göra ett fantastiskt jobb och främja kontanterna i samhället!

9/12 Pandemin minskar kontantomsättningen

Den 1 december presenterade länsstyrelserna rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020” som visade en påskyndad minskning av kontantomsättningen i samhället – och en anledning bedöms vara coronapandemin som gjort det svårare att betala med kontanter. Rapporten visar bland annat att uttaget av kontanter har minskat med hela 18% under det första halvåret av 2020 jämfört med samma period året innan.
Övergången mot digitala tjänster genomsyrar hela landet och det är MÅNGA människor som av olika anledningar inte använder sig av de digitala betalningsalternativen – men ändå måste samhället ständigt anpassas efter det. Länsstyrelsen anser att det saknas kunskap och har därför valt att öka den digitala kompetensen i form av utbildningsmaterial som fokuserar på Mobilt Bank-ID och Swish.

Du hittar hela rapporten här!

7/12 Vart tog integriteten vägen?

Idag publicerade Folkbladet en artikel där Björn Eriksson diskuterar vikten av kontanter och vår försummade integritet. Det är inte bara människor på landsbygden eller äldre som vill kunna betala med kontanter – fler och fler börjar vakna!

– Allt vi gör med våra betalkort är spårbart, tillsammans med kameraövervakning och ansiktsidentifiering har vi snart ett Big Brothersamhälle. Vart tog integriteten vägen? Det blir en rekylrörelse och det politiska etablissemanget börjar inse det tillsammans med den ”rebelliska” Riksbanken, säger Björn till Folkbladet.
Björn fortsätter:
– När bankerna har fått monopol på allt, tror du inte de höjer avgiften på korten och de digitala tjänsterna då? Sverige är ensamt i världen om att nästan vara kontantlösa, varför kan inte den som vill använda kontanter få göra det?

Artikeln är låst men du hittar den här!

1/12 VILKA HJÄLTAR!

Nu är nomineringstiden till Kontantpriset över och vi vill rikta ett stort tack till alla er som har nominerat era lokala kontanthjältar! Vi har fått in flera hundra nomineringar på totalt 116 butiker, föreningar, restauranger och andra som är kontanternas egna eldsjälar.

Kontantpriset kommer delas ut av Björn Eriksson den 11 december – håll ögonen öppna för mer information!

Återigen – tusen tack för allt engagemang och ert entusiastiska stöd. Tillsammans kan vi bevara kontanterna i samhället!

19/11 Nomineringar till Kontantpriset

Vi på Kontantupproret vill börja med att tacka för alla nomineringar som kommer in och allt engagemang vi får angående Kontantpriset

Vi ser alla nomineringar och registrerar varenda en. Vi har däremot ingen möjlighet att besvara alla mejl som kommer in med nomineringar och det hoppas vi att det finns förståelse för!

Har du inte nominerat din kontanthjälte ännu? Du kan fortfarande nominera genom att skriva till oss med verksamhet och ort fram till den 1 december!

Trophy, Prestation, Award, Cupen, Meriter, Pris, Sport

18/11 Intervju med Björn Eriksson

Altinget har intervjuat Björn Eriksson angående riksdagens utredning av kontanterna!

Finansmarknadsministern Per Bolund utlovande en utredning av kontanternas legala status innan årets slut – det snart bara 1 månad kvar av året men ännu finns det inte den minsta skymt av utredningen!

”Jag förstår faktiskt inte varför det ska vara så svårt” säger Björn Eriksson.

Du hittar hela artikeln här!

9/11 NOMINERA DIN KONTANTHJÄLTE!

Nu instiftar vi Kontantpriset 2020!  

I december kommer en butik, restaurang, förening ett annat företag som främjat kontantanvändningen i Sverige få chansen att vinna 10 000 kronor. Pengarna delas givetvis ut kontant och är en donation från privatpersonen Anders Tullberg, som precis som oss kämpar för kontanterna.

– Vi vill hylla alla de företag och handlare där ute som förstår värdet med att erbjuda kontantbetalningar till sina kunder, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Vi behöver nu DIN hjälp! Vill du nominera en butik, restaurang, förening eller ett annat företag som göra det lilla extra för kontanterna och som erbjuder det till sina kunder? Skriv till oss med namn och stad!

4/11 Årets julklapp 2020

Vill du undvika trängsel i julhandeln bland butiker och kontrollanter? Vi också! Därför inför vi Årets julklapp 2020: Kontanter!

Ge bort mynt och sedlar under dessa coronatider,
Så vi tillsammans håller avstånd och inte smittan sprider.
Byt ut shopping till pengafyllda kuvert istället,
och bli kontanternas röst i samhället!

2/11 Använd aldrig ditt bank-ID på uppmaning av någon okänd! 

Den senaste veckan har ett stort antal bankkunder drabbats av ”pizzabedrägeriet”. Metoden innebär att bedragarna kontaktar ett offer och påstår att en Swish-betalning har hamnat fel. Förklaringen kan vara allt ifrån ett pizzaköp till en blocket-transaktion, men syftet är alltid detsamma – att få offret att sätta tillbaka pengarna.

Huvudmomentet i bedrägeriet är att den utsatta personen luras till att öppna sitt bank-ID på telefonen och slå in sin kod. Om bedragarna har lyckats komma över offrets personnummer tar de sig in på den drabbades internetbank och kan rensa alla konton!

Läs mer om hur bedrägeriet fungerar här!

2/11 Sverige är snabbast i världen med att slopa kontanterna

När Riksbanken förra veckan gick ut med sin rapport ”Så betalar svenskarna 2020” intervjuades vår ordförande Björn Eriksson av TT. I intervjun uttrycker Björn sin oro över hur sårbara vi blir i Sverige när vi enbart förlitar oss på digitala betalmedel. Intervjun plockades upp av ett trettiotal nyhetsmedier under helgen, bland annat i Ny Teknik.

Kom igen nu Sverige och vår regering. Nu behöver vi säkra kontanternas framtid. Bara under de senaste två månaderna har Kontantupproret omnämnts i över 75 nyhetsartiklar. Svenska folket vill ha kvar sina kontanter och de ska OCKSÅ kunna användas överallt!

Du kan läsa hela artikeln här!

29/10 KONTANTANVÄDNINGEN ÄR PÅ DEN LÄGSTA NIVÅN NÅGONSIN! 

Det är en av slutsatserna i Riksbankens senaste rapport av ”Så betalar svenskarna 2020”

Rapporten visar att mindre än en tiondel av alla betalningar sker med kontanter. Den låga kontantanvändningen har förstärkts under coronapandemin då svenska folket istället valt att betala mer med kort och Swish än med kontanter.
Riksbanken fortsätter undersöka möjligheten att lansera ”e-kronan” för digitala kontanter samtidigt som det ska finnas möjlighet att använda kontanter om man vill. Men vi tycker att det är extremt oroväckande att kontantanvändningen är så låg.

Du kan läsa om kontanternas utveckling här!

22/10 ”Bristen på kontanter gör samhället sårbart”

Igår försvann strömmen på Södermalm i Stockholm och drabbade närmare 30.000 människor. På Aftonbladets ledarsida publicerade Jonna Sima idag en artikel om hur sårbart samhället är när kortläsarna slutar fungera och butiker är kontantlösa.

”Digitaliseringen har gått snabbt, i dag är det snarare regel än undantag att mindre affärer och restauranger inte tar emot några sedlar eller kronor. Det är kort eller Swish som gäller.” skriver hon.

Du hittar hela Jonna Simas artikel här!

21/10 ”Det är hög tid att lyssna på Riksbankens varningsord”

Idag debatterar Björn Eriksson och riksdagsledamoten Per Åsling (C) i Aftonbladet om problematiken med att Sverige har lägst andel kontanter i världen. Medan många andra länder aktivt arbetar för att bevara kontanterna i samhället har Sverige låtit dem sakta försvinna – och konsekvenserna av detta tycks vara oviktiga!

Debattörerna menar att om Sverige fortsätter på samma spår med den nuvarande utvecklingen kommer vi snart befinna oss i en situation som blir svår att vända. Riksdagsbankschefen Stefan Ingves skarpa uttalande om kontanterna måste få ett gensvar i politiken – och det är snabbt!

Du hittar hela debattartikeln här!

19/10 Riksbankschefens vision för framtidens betalningar

Riksbankschefen Stefan Ingves lyfte under föregående vecka att en ny lagstiftning gällande skyddandet av kontanterna bör införas. I en ekonomisk kommentar presenterade han sin vision för framtidens betalningar:

• Det ska finnas tillräckligt med kontanter om de elektroniska systemen slutar fungera.
• Det ska finnas ett nationellt statligt id-kort med e-legitimation.
• Det ska finnas digitala statliga pengar som lagligt betalningsmedel, en e-krona, utgiven av Riksbanken.
• Det ska gå att göra omedelbara betalningar i svenska kronor, med statliga pengar, dygnet runt.
• Det ska gå att göra omedelbara betalningar mellan valutor över gränserna dygnet runt.

Du kan läsa mer om riksbankschefens vision här!

17/10 Riksbankens grundprinciper för e-kronan börjar klarna

Riksbankens pilotprojekt ”e-kronan” ska ses som en naturlig del av digitaliseringens utveckling i samhället. E-kronan ska samexistera med kontanter och andra typer av betalningsmedel och grundtanken är att pengen görs tillgänglig i fler olika format, som exempelvis i mobiltelefonen. Den ska även främja konkurrens och bidra till innovation i samhället.

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley menar att de sju centralbankerna samarbetar i frågan gällande en digital centralbankspeng. I Sverige finns det ännu inga beslut om att lansera e-kronan men att Riksbanken ser över tekniska lösningar ifall det blir aktuellt i framtiden.

För att läsa hela artikeln om e-kronan, klicka här!

16/10 Inslag: Så ska Sverige klara sig i kris

Nu upptäcker politikerna att det behövs kontanter. Om betalningssystemet slås ut vid en kris eller cyberattack ska alla använda sina lagrade kontanter.

”Ja, det är den rekommendation som gått ut till svenska folket”, säger Bolund i slutet av inslaget.

Klicka här för att komma till inslaget!

8/10 Intervju med Björn

Idag blev Björn Eriksson intervjuad av två internationella journalister som undersöker framtidens betalningssystem i Europa ur ett medborgarperspektiv.

Undersökningen grundar sig i att europeiska länder under de senaste åren mer och mer har eftersträvat ett kontantlöst samhälle, samtidigt som alltfler nu börjar inse att det finns negativa konsekvenser med det.

5/10 Erbjudande vid kontantbetalning 

Bensinmacken Ingo i Munkfors i Värmland hade detta härliga erbjudande till sina kunder häromdagen. Verkligen ett föredöme för andra aktörer och en betydligt härligare lapp att se vid kassan än ”vi är är kontantfria” som man normalt brukar få se nuförtiden.

Tack till Peter Andersson för foto och tips!

25/9  Ett ”hus för alla” blir kontantlösa

Kulturhuset Stadsteatern påstår sig vara en verksamhet som är öppet, tillgängligt och välkomnande för alla – men trots det så väljer de att bli helt kontantlösa!

För att vara ”ett hus för alla” exkluderas nu cirka 1,3 miljoner människor att betala med kontanter som fortfarande är ett legitimt betalmedel! Vi på Kontantupproret är upprörda över att ytterligare en verksamhet väljer att bli kontantlösa. Det är en rättighet för alla att kunna välja betalmedel!

21/9 Corona och kontanter

Många butiker och restauranger har under Coronapandemin meddelat att de slutar hantera och ta emot kontanter på grund av smittorisken. Att Corona skulle spridas via kontanter är en falsk ryktesspridning och såväl WHO, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Riksbank har dementerat detta. Europeiska Centralbanken påpekar bland annat att det är värre ur smittsynpunkt att trycka på knapparna i en kortterminal än att ta emot kontanter! Trots dessa vetenskapligt underbyggda fakta fortsätter ryktena att cirkulera.

Källorna finns samlade här på vår hemsida: www.kontantupproret.se/corona-och-kontanter

17/9 Björn Eriksson: ”Det här är allvarligt!”

I gårdagens Efter Fem fick Björn Eriksson möjlighet att dela med sig av sina tankar kring Handelsbankens nedläggningar av 180 kontor.
”Det är inte konstigt att kunder överger banker när banker överger kunder. Det här är allvarligt!”

Stängningen av bankkontor påverkar mängder av människor som ställs utanför det digitala samhället. I intervjun deltar Claes Hemberg, oberoende ekonom, som tror att det sista bankkontoret i Sverige stänger om 5 år.

Ta del av hela inslaget i Efter Fem här!

16/9 Debattartikel om hur staten kan få handlare att ta emot kontanter

VD på Bankomat Nina Wenning har skrivit en debattartikel om kontanter. Hon föreslår att Riksbanken får ansvaret för infrastrukturen i systemet genom att ersätta handeln för kontanthanteringen. Hon vill även att Riksbanken finansierar säkra kassasystem i handeln.

Läs hela debattartikeln på Altinget här!

16/9 Handelsbanken stänger 180 av 380 bankkontor

Under en pressträff på förmiddagen gick Handelsbanken ut med att man kommer att stänga 180 av sina 380 kontor det närmaste året. Återigen visar en av Sveriges största banker att man inte tar sitt samhällsansvar på allvar. Man fortsätter att minska på fysiska banktjänster trots att det går tvärt emot riksdagen och regeringens linje. Fungerade betaltjänster är en grundläggande rättighet för alla, även för de som står utanför det digitala samhället.

Pressträffen hittar du här!

15/9 ”Det är mina pengar, inte bankens!”

Tord Nilsson driver AlterHedens Rabarberi & Gårdsbutik i Norrbotten. För några veckor sedan fick Tord problem när han skulle betala för ett ton hjortron till höstens produktion. Banken lät honom endast ta ut 15 000 kronor i kontanter.

I bärbranschen är det i regel kontanter som gäller. De som plockar och säljer bär är ofta gästarbetare från andra länder som saknar svenska bankkonton. När Tords skulle ta ut pengar för att betala sina leverantörer fick han nej från sin bank. De hade ändrat sina regler och tillät nu endast kontantuttag på 15 000 kronor per vecka. Tord fick då ta hjälp av sin familj för att få ut mer pengar. Detta räckte inte så han fick åka runt till andra företagare och i princip köpa kontanter för att få ihop tillräckligt.

”Rent spontant känner jag: var går gränsen för egenmäktigt förfarande? Jag har inte skrivit på något att jag lovat banken att dem får hålla fast mina pengar” säger han i en intervju i P4 Norrbotten.

Tord vill inte uppge vilken bank han har, men ett uttalande från SEB menar att i stort sett alla banker har beloppsgränser för att skydda kunder mot bedrägerier och krav för att minska risken för kriminella verksamheter.

Trots att regeringen driver frågan om att kontanter ska finnas kvar så väljer ändå banker att gå emot.

Hela inslaget kan du lyssna på 3:02:30 in i programmet, här!

 

4/9 Bedragarnas metod för att lura butikernas kortterminaler

I det allt mer växande digitala samhället ökar även bedragarnas metoder för att kapa ditt konto. Gärningsmännen använder en app för att kopiera din kortinformation och genomföra köp utan att behöva använda en pinkod. Bedragarna kan kapa ditt kort genom din jackficka eller väska och det tar endast några få sekunder. Kapningen är trådlös vilket gör den svår att upptäcka.

Läs hela artikeln från Aftonbladet här!

3/9 Begränsade betalningsalternativ i biljettautomater

En insändare i Smålandsposten tar upp problemet och ifrågasätter betalningsalternativen i biljettautomater för att parkera sin bil. Insändarskribenten lyfter svårigheterna med att klara sig i det växande digitala samhället då mycket kräver digitala lösningar.

Insändaren hittar du här!

1/9 Ikeas kassasystem slogs ut globalt – skapade långa köer

I söndags hände det igen… Ikeas kassasystem runt om i hela världen slogs ut vilket skapade långa köer i varuhusen. Det var självbetjäningskassorna som slutade fungera, men för de som handlade med kontanter fungerade det felfritt att betala i det manuella kassorna.

Än en gång ser vi att kontanterna är det säkraste betalmedlet!

Artikeln är låst men du hittar den här!

26/8 Kontanternas betydelse vid en krissituation

I dagens Ring P1 ringde en man från Gävle in och diskuterade kontanternas betydelse vid en krissituation. Han menar att vi måste vara mer förberedda för att hantera kontanter i samhället när vi lokalt eller nationellt kan komma att bli utsatta för något större avbrott. Det handlar om att kontanterna är en beredskap och en viktig reserv!

Du kan lyssna på avsnittet här!

 

17/8 Telias nät ligger nere – kunder och handlare drabbas hårt

Telias nät har legat nere i drygt en vecka i Ramsberg utanför Örebro. Kunderna kan inte handla och kioskägarna drabbas hårt eftersom så få har kontanter med sig. Enligt artikeln (tyvärr låst) är Telias senaste besked att felet ska vara åtgärdat på onsdag 19 augusti.

Lärdomen är att ha med sig kontanter. Då fungerar det alltid!

Förutsatt inlogg så går hela artikeln om problemet i Ramsberg att läsa här!

12/8 Krav på att ta emot kontanter i Danmark

I dagens Ring P1, 24 minuter in, var det en inringande dam som berättade om att i Danmark är det krav på handlarna att ta emot kontanter.

Lyssna på avsnittet här!

6/8 Jonas blev bestulen på sina livs besparingar

Borås tidning skrev om tvåbarnspappan Jonas som blev bestulen på sina livs besparingar när han försökte sälja sin bil på Blocket. En person svarade på Jonas annons och påstod sig vilja köpa hans bil. Affären skulle göras upp med bank-ID men istället för köpesumman fick Jonas sina bankkonton länsade, inklusive pengar som han sparat åt sina söner Maximus och Alexander.

Läs om hela händelsen här!

30/7 Björn ryter ifrån: Rent trams!

Björn Eriksson ryter ifrån i Aftonbladet om butiker som tar bort kontanter och hänvisar till risken för smitta. ”Rent trams!”
Både Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen WHO har uttalat att det inte finns någon särskild smittorisk med kontanter.

17/7 Kontantstopp på museer 

I ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind kräver Kontantupproret att våra statliga museer ska fortsätta ta emot kontanter.

Läs hela artikeln här!

12/7 Stärk skyddet för kontanter

Riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschef Cecilia Skingsley skriver i Aftonbladet att politikerna måste stärka skyddet för våra kontanter. Mycket läsvärt och Kontantupproret kan inget annat än att stötta varje argument!

Läs debatten här!

10/7 Debatt angående Nordeas beslut om kontantstopp

Björn Eriksson debatterade i GP angående Nordeas beslut om kontantstopp.

Du kan läsa debatten här!

8/7 Björn Eriksson: Ogästvänligt när våra museer vägrar kontanter

Björn Eriksson debatterade i Mitt i-tidningarna om problematiken med att många statliga museer slutat med kontanthantering. Kontantupproret anser att museer liksom andra offentliga verksamheter är skyldiga att ta emot kontanter.

Debatten ligger som bild, men den finns att läsa i e-tidningen här!

3/7 Ola Theander: Vi skapar vår egen diktatur

Journalisten och ledarskribenten Ola Theander skriver ett mycket intressant inlägg på sin blogg om det kontantlösa samhällets påverkan på vår integritet och hur detta kan utnyttjas av banker, myndigheter och företag. Mycket läsvärda och kloka tankar du inte får missa som är engagerad i frågan!

Du kan läsa Olas inlägg här!

30/6 Seminarium om ökningen av kort- och IT-begrägerier

Kontantupproret anordnade i juni tillsammans med Tryggare Sverige ett seminarium om ökningen av kort-och IT-bedrägerier i det kontantlösa samhället. Medverkande var
Björn Eriksson (Kontantupproret), f d åklagare Marie Wallin (Grundare av Rätt Nu) och IT-expert Mikael Lindberg (Sylog).

16/6 Nordea slutar med kontanthantering över disk

Sveriges Radio rapporterar idag om att Nordea Sverige stänger ner kontanthanteringen över disk den 10 juli.

Göran, pensionär från Kärrtorp, är en av många som påverkas av att Nordea nu slutar med kontanthantering över disk

Inslaget går att lyssna på här!

28/5 Realtid skriver om Nordeas beslut kring sin kontanthantering
Björn Eriksson uttalar sig till Realtid om Nordea Sveriges beslut att upphöra med kontantservice på samtliga Nordeakontor.

Här kan du läsa artikeln!

20/5 Ledare i Karlstad Tidning sammanfattar kontanternas samhällsviktiga funktion
Kontantupproret och Björn Eriksson omnämns i denna ledare som sammanfattar hur kontanternas status ser ut just nu.

I ledaren skrivs även att Sverige är det land där kontanthanteringen har minskat allra mest, framförallt sedan 2007, och att vår kontanthantering skiljer sig allra mest i jämförelse med andra länder

Ledaren finns att läsa här!

20/5 Nordea Sverige upphör med kontanthantering på sina kontor

Den här artikeln är låst och sammanfattas därför här

Nordea låter meddela att man fr.o.m. 10e juli upphör med manuell kontanthantering på alla sina kontor. Alltså, kommer de två kontoren i Stockholm och Kiruna att påverkas av detta.

Till grund för detta säger Nordeas presskommunikatör, Mikaela Östman, att efterfrågan på kontanthantering bland deras kunder har minskat avsevärt.

I november 2019 klubbade riksdagen igenom en lag som kräver att de banker som har en total inlåning av allmänheten på minst 70 miljoner kronor ska ta emot kontanter. Problematiken med denna lag är att den inte kräver att bankerna måste hantera kontanterna på ett bankkontor, utan att man ska bevara möjligheten att kunna betala med kontanter.

I och med detta så hänvisar nu Nordea sina kunder till de insättnings- och uttagsautomater som finns runt om i landet.

PROs ordförande, Christina Tallberg, är kritisk till det hela och menar på att alla inte är bekväma med digitala betallösningar eller kanske inte ens har tillgång till digitala betalmedel.

”Det normala borde vara att försöka ha så goda kontakter som möjligt med alla sina kunder, inte bara de som är digitala”  säger PROs ordförande Christina Tallberg.

Förutsatt inlogg så finns artikeln att läsa här!

15/5 Björn Eriksson debatterar i Sydsvenskan för kontanterna under corona-krisen

Smittar corona via kontanter? Svaret är NEJ!🦠

Björn Eriksson skriver i Sydsvenskan idag att det sprids rykten om smittorisk via sedlar. Flera butikskedjor har upphört med kontanter med hänvisning till coronaviruset. Både WHO och Folkhälsomyndigheten har uttalat att sedlar och mynt inte utgör någon risk för smitta, ändå väljer många butiker att sluta med kontanter. Antingen råder det okunskap hos butiksledningen eller så används argumentet som ett vapen mot kontanter i allmänhet.

Här kan du läsa debattartikeln

14/5 Danmark föregår med gott exempel

Den danska Konsumentombudsmannen har i veckan gått ut och meddelat att samtliga butiker i landet är skyldiga att ta emot kontanter. Butikerna får inte skylla på coronakrisen eller liknande.

Danmarks lag säger att butiker ska ta emot kontanter mellan 06-22 om de accepterar kort- eller mobilbetalning. Det är en förebild för oss som värnar kontanterna i Sverige!

Här kan du läsa den danska Forbrugerombudsmandens vägledning

12/5 DI skriver om den rådande kontantstatusen i samhället

Dagens Industri skriver i en artikel häromdagen att förflyttningen från kontanter har förstärkts av coronakrisen, men att 75 procent av svenskarna fortfarande vill ha kontanterna kvar.

Artikeln finns att läsa här!

Björn i OA

6/5 Offentliga Affärer skriver om Björn Erikssons debattartikel i GP

Tidningen Offentliga Affärer citerar Björn Erikssons debattartikel där han menar att finansmarknadsminister Per Bolund inte tar kontantfrågan på allvar.

Det finns ett starkt stöd i riksdagen för att säkra kontanterna för framtiden. Regeringen är däremot väldigt passiv i frågan.

Artikeln finns att läsa här!

3/5 Björn Eriksson debatterar i Göteborgs-Posten för våra kontanter

Björn Eriksson, i en ny debatt i Göteborgs-Posten, om vikten av att våra politiker tar kontantfrågan på allvar.

Debattartikeln finns att läsa här!

28/4 Länsstyrelsen i Stockholm underlättar kontanthanteringen i Stockholms skärgård

Länsstyrelsen Stockholm har beslutat att underlätta kontanthanteringen för företagare i Stockholms skärgård.

Man har beslutat att bidra till trygghet i växel- och deponifrågan, och erbjuder därför upphämtning av dagskassor på ett
10-tal öar i Stockholms skärgård.
Tidigare har detta varit ett tidskrävande arbete som inte sällan har inneburit övernattning på fastlandet för företagarna.

Länsstyrelsens pressmeddelande går att läsa här!


23/4 Svenskarnas kontantuttag minska igen

Denna artikel är låst och sammanfattas därför här nedan!

Kontantupproret och Björn Eriksson omnämns i denna artikel om det minskande användandet av kontanter.

Det är Bankomat AB som med en undersökning rapporterar att man, under andra halvåret 2019 i Sverige, har tagit ut färre kontanter än samma period föregående år. Närmare 10 procent har uttagen gått ner, från 47 miljarder kronor under 2018 till 42,5 miljarder kronor 2019. Man rapporterar även att trots de minskade uttagen, så märker man omgående av ett missnöje så fort en uttagsautomat försvinner.

”En stor del av befolkningen har inte tillgång till nya digitala betalningsmetoder, så det finns fortfarande ett behov av att kontanter går att använda” säger Bankomat ABs kund- och marknadschef, Johan Nilsson.

Kontantupprorets egen Björn Eriksson har kommenterat det minskade användandet av kontanter och säger:
”Det är en integritetsfråga. Om det bara finns digitala betalsystem i ett samhälle skapas ett perfekt övervakningssystem, kontanter går inte att spåra på samma sätt.”

Om du har tillgång till tjänsten, så kan du läsa artikeln här!

Stadium

17/4 Fredagsintervju med Stadiums vd Karl Eklöf om kontanter

Kontantupproret har fått chansen att intervjua sportkedjan Stadiums vd Karl Eklöf. Stadium har tidigare prövat att ta bort sin kontanthantering i en av sina butiker. Efter testperioden valde Stadium i slutändan att fortsätta hantera kontanter. Idag har butikerna alltid en kassa som tar emot kontantbetalningar och man använder sig av säkra åtgärder och kassaskåp som inte går att öppna för att minska rånrisken.

Varför tycker ni att det är viktigt att era kunder ska kunna betala med kontanter?
– Det är viktigt att människor känner sig inkluderade när de handlar hos oss. Kunderna ska kunna välja och bestämma själva hur de vill betala. Det är inte heller alla som har kreditkort och det är också vanligt att exempelvis turister vill betala med kontanter. Vi ser det som att precis som vi tar emot alla kreditkort vill vi också kunna ta emot kontanter.

Ett vanligt argument många butiker använder sig av som är kontantlösa är att det är kostsamt att hantera kontanter och ändå inte så många som vill betala med det. Hur ser ni på det?
– Det finns en kostnad att hantera kontanter, precis som det finns en kostnad för att hantera kreditkort. Men återigen, det finns fortfarande kunder som vill betala med kontanter och vi vill inte exkludera någon. För Stadium är det viktigare att välkomna alla att handla hos oss, även om det innebär kostnad för kontanthantering och att de flesta betalar med kort.

14/4 PC för Alla skriver om kontanter och integritet

PC för Allas egna konsumentredaktör, Martin Appel, skriver om hur viktigt det är att låta konsumenterna själva välja hur de vill betala. Samtidigt som han beskriver varför det är viktigt att behålla kontanterna för integritetens skull.

Artikeln i sin helhet finns att läsa här!

Glad Påsk

10/4 2020 Glad Påsk

Glad Påsk önskar Kontantupproret!

Årets Senior 2019

7/4 2020 Rösta på Björn som Årets Senior 2019!

Tidningen Senioren har nominerat Björn Eriksson, tillsammans med fyra andra kandidater, till Årets Senior 2019!

Var med och rösta genom att:
På ett vykort, skriva namnet på den Du vill utse till Årets Senior tillsammans med ditt namn, adress och telefonnummer till Senioren, Box 225 74, 104 22 Stockholm
Eller
Maila till rosta@senioren.se
Senast den 21 april vill de ha Din röst!

Motiveringen för Björns nominering lyder:
”Den tidigare rikspolischefen och landshövdingen har minst sagt många strängar på sin lyra. Han är ordförande i Säkerhetsbranschen och i Riksidrottsförbundet. Han har fått medalj av kungen och blivit hedersdoktor vid Linköpings universitet för sitt betydelsefulla kontaktskapande arbete. 2015 var han med och grundade Kontantupproret, som fortfarande aktivt kämpar för att kontanterna ska finnas kvar som betalmedel i vårt samhälle. Annars går vi mot en »digital diktatur«, som Björn själv uttrycker det.

Heja Björn!

6/4 2020 Direkten i Grythyttan får ekonomiskt stöd för kontanta betaltjänster

Följande artikel är låst och sammanfattas därför nedan!

Länsstyrelsen i Örebro har tidigare konstaterat att den försämrade möjligheten att betala med kontanter leder till ett ökat utanförskap. Därför erbjuder myndigheten lokala handlare att söka ekonomiskt stöd för att bli ett så kallat betaltjänsteombud.

En sådan lokal aktör är Ulrika Jonsson som driver Direkten i Grythyttan. Ulrika berättar att när Clearon sa upp hälften av sina ombud runt om i landet, däribland dem, så skapades det problem. Men efter en dialog med Länsstyrelsen i Örebro så kunde hon fortsätta att ge sina kunder den service de är vana vid – utan glapp i övergången. 

Länsstyrelsen i Örebro framhäver hur viktigt det är att behålla denna typ av service på landsbygden för att inte utelämna människor i svåra situationer, samtidigt som att man inte är emot digitala lösningar.

Kontantupproret tycker att Länsstyrelsen i Örebro föregår med gott exempel och hoppas på att fler län och landshövdingar hakar på!

Om du har inloggningsmöjligheter, så kan du läsa artikeln här!

1/4 2020 Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter, debatterar för kontanter i Market

Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter, har skrivit en debattartikel i Market om att det pågår en falsk ryktesspridning att Corona kan smitta via kontanter. Många konsumenter uppger att de blir nekade när de ska betala med kontanter pga. viruset, vilket är mycket beklagligt. Vi anser, liksom Jan Bertoft, att det är butikernas ansvar att se till att ge rätt information till sin kassapersonal.

Vi vill också uppmana våra följare att hänvisa till källor som tex. WHO och Folkhälsomyndigheten, om man skulle bli nekad att betala med kontanter eller får en kommentar från kassapersonal.

Debatten går att läsa här!

31/3 2020 Björn Eriksson debatterar kring kontanter och funktionshinderpolitiken

Tidigare i mars kunde vi läsa i Tidningen Smålänningen om en man vid namn Lars-Göran, vars två funktionsvarierade döttrar har stort behov av att kunna betala med kontanter i butiker och restauranger, eftersom kontanter är det enda betalmedlet de kan hantera själva. Kontantupproret har själva varit i kontakt med Lars-Göran, som berättat att han har gjort anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen och nu inväntar svar. Vi håller tummarna för att Lars-Göran och hans döttrar får rätt i denna fråga

Debattartikeln finns att läsa här!

17/3 2020 Namninsamling för uttagsautomat i Östra Ryd 

Denna artikel är låst, därför sammanfattas den här nedan!

Goda nyheter från Östra Ryd!

Handlar’n i Östra Ryd känner av att det finns en efterfrågan på kontanter, och väljer nu att ansöka om licens för en
uttagsautomat i butiken.

Länsstyrelsen i Östergötland har en policy om att ingen ska ha längre än 25 kilometer till en uttagsautomat, och har nu
varit på besök i butiken och har nu efterfrågat en marknadsundersökning. Butiken har därför startat en namninsamling som just nu är uppe i 100 underskrifter!
Christian Johansson, ledamot i den ekonomiska förening som driver butiken, tror att de kan få in dubbelt så många underskrifter.

Kontantupproret är såklart jätteglada för det lokala engagemanget av kontanter!
Men vi ställer oss frågande till varför man inte har haft en uttagsautomat sedan tidigare på orten..

Förutsatt att du har inloggninsmöjligheter, så går det att läsa artikeln här!

11/3 2020 Handelsbanken i Ludvika upphör med sin kontanthanterning

Det här är en låst artikel som sammanfattas här nedan

Handelsbanken i Ludvika är den sista banken i närområdet som tillhandahåller kontanthantering. Dessvärre har de nu beslutat sig för att från 1 maj bli en kontantlös bank.

För ett antal år sedan blev Handelsbanken i Ludvika den sista banken i området att behålla kontanthanteringen när Swedbank och Nordea avsade sig all kontanthantering. Den dåvarande kontorschefen för Handelsbanken, Carina Lundefors, sa då att de inte tänkte vara en bank som tvingar sina kunder till att skaffa kort.

Den nya kontorschefen, Andreas Abraham, säger att efterfrågan på kontanthantering har sjunkit, och att de dagligen tar emot ca två kunder som vill ta ut eller sätta in kontanter. Nu hänvisas dessa kunder till de fyra bankomaterna i närområdet och den enda insättningsautomaten.

Andreas Abraham säger även att om en kund känner sig otrygg i att ta ut pengar så kan deras anställda följa med till bankomaten utanför banklokalen. Även vid en första användning av insättningsautomaten.

Möjlighet till att läsa artikel finns här.


10/3 2020 Äldre blir lurade till att länsa sina konton 

Det här är oacceptabelt, att våra medmänniskor ska utsättas för den här typen av bedrägerier är fullkomligt fruktansvärt.

Artikeln finns att läsa här!


3/3 2020 Bankerna vill inte ta emot mynt längre

Följande artikel är låst, och sammanfattas därför här!

Katrineholms-Kuriren skriver om hur flera banker i regionen nu nekar hanteringen av mynt, och att anledningen till det är att allt fler människor blivit digitala.

I artikeln skriver man att Nordea uppmanar sina sörmländska kunder att handla upp kontanterna eller att åka till Stockholm för att få dem insatta på sitt bankkonto. Detta är en konsekvens av att Bankomat AB har tagit bort möjligheten till mynthantering i sina insättningsautomater.

Däremot så visar en rundringning i länet att det fortfarande går att lämna in mynt på bankkontor, men då får man vänta fem dagar med att få in pengarna på sitt bankkonto då banken skickar mynten vidare för uppräkning. Handelsbanken i Katrineholm och Eskilstuna, SEBs kunder samt Sörmlands sparbank i Nyköping, Katrineholm och Flen erbjuder mynthantering.

Vill du läsa artikeln så går det att göra så här!

Björn Dec 2020


25/2 2020 Offentliga Affärer rapporterar om Kontantupproret i Riksdagen

Här bland Kontantupprorets följare har det nog inte gått många förbi att det i förra veckan arrangerades ett seminarium i Riksdagen.

Offentliga Affärer var på plats och har sammanfattat seminariet samt intervjuat Kontantupprorets egen Björn Eriksson!

Intervjun med Björn Eriksson och sammanfattningen finns att läsa här!


24/2 2020 Finansmarknadsminister, Per Bolund (MP), intervjuas av Sveriges Radio – Godmorgon, världen!

I förra veckan anordnande Kontantupproret ett seminarium i riksdagen, som b.la. Sveriges Radio bevakade! Här kommer inslaget om det kontantlösa samhället, med fokus på handeln.

Här kan du lyssna på inslaget från Sveriges Radio !

Riksdagen


20/2 2020 Rapportering kring årets Riksdagsseminarium

Tidningen Market rapporterar om gårdagens riksdagsseminarium där Kontantupproret tillsammans med
Riksbanken, politiker, handlare och intresseorganisationer diskuterade kontanternas framtid.

Vill du läsa artikeln så finns den här att läsa!

Tv4

19/2 2020 Björn Eriksson i Nyhetsmorgon

På morgonen den 19e februari 2020 var Björn Eriksson inbjuden till Tv4 Nyhetsmorgon för att diskutera kontantfrågan och det stundande seminariet i Riksdagen!

Du kan se klippet från Nyhetsmorgon här!

16/2 2020 Intervju med Björn Eriksson

Den här artikeln är låst och sammanfattas därför här !

Vår egen Björn Eriksson har blivit intervjuad i Nerikes Allehanda om sin roll i Kontantupproret, vad som fick honom att engagera sig och säkerhetsriskerna som finns vid en komplett digitalisering av samhället.

Björn säger i artikeln att hans engagemang för kontanterna väcktes när han skulle få ut sina sista pengar på det postgirokonto han höll på att avsluta.

”Det fanns 142 kronor kvar på kontot. Jag ville ha ut det i kontanter. Då blev jag hänvisad att åka till Bandhagen för att få ut pengarna.”

Artikeln avslutas med att presentera hur två stora undersökningar visar på att om vi fortsätter i den här takten så kommer Sverige, i princip, vara kontantfritt redan 2023, och att 2025 väntas hälften av alla butiker ha slutat ta emot kontanter.

Om du har tillgång till Nerikes Allehanda så kan du läsa artikeln här.

14/2 2020 Swedbank ligger nere

I natt har Swedbanks datasystem kraschat. Tusentals kunder står utan möjlighet att betala. Varken kort eller Swish fungerar.
Haveriet visar ännu en gång hur sårbara vi är när digitala betalmedel är det enda som står till buds. Därför är det nödvändigt med kontanter, så att vi inte är utlämnade när systemen kraschar!

Läs artikeln här!


11/2 2020 Nekad att betala kontant vid läkarbesök

Ytterligare ett fall av nekad kontantbetalning vid vårdinrättning!

Svante Linusson hävdade sin rätt att betala med kontanter och fick efter en kortare tids stötning och blötning igenom sin rätt att betala sitt läkarbesök med kontanter.

Artikeln går att läsa här!

11/2 2020 Man vägrades betala med kontanter

Följande artikel är låst, här kommer därför en sammanfattning av den!

En av våra kontantvänner stod på sig och fick rätt att betala sin tandläkartid med kontanter!

En man från Ronneby valde att ta Folktandvården till domstol när han förvägrades att betala sitt tandläkarbesök kontant.
Mannen menar även på att han inte blivit ordentligt upplyst av vårdpersonalen på plats om hur han kunde betala sin räkning kontant, och
säger även att det rådet han fick var att åka till något av sjukhusen i länet.

Folktandvården svarade att även om de har tagit bort kontanthanteringen så kan man fortfarande betala räkningen kontant på sjukhusen eller
Hos en av de elva vårdcentraler som finns i anslutning till tandläkarmottagningen.

Efter att regionens beslut om hur betalning ska gå till, så har Förvaltningsrätten i Växjö, kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen inte beviljat Folktandvården prövningstillstånd då deras överklagan kommit in försent.

Enskilda personer kan vända sig till granskande myndigheter som JO och IVO om de
upplever att den statliga vården inte sköter sig enligt uppdrag

Den låsta artikeln finns här!

5/2 2020 Björn Eriksson debatterar i Dagens Samhälle

Björn Eriksson debatterar, denna gång i Dagens Samhälle! Björn diskuterar problemen med att allt fler kommunala verksamheter tar bort kontanter som ett betalningsalternativ

Du kan läsa debattartikeln här!

5/2 2020 Ingen bank i Gagnef hanterar kontanter

Efter kontorsflytt så är nu Handelsbanken i Gagnef den sista banken i kommunen att ta bort sin kontanthantering.
I Handelsbanken Gagnefs fall är kontanthantering endast en kostnadsfråga, då de inte vill investera i ett bankvalv.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet!

2/2 2020 Färre  bankomater i Varberg

Varberg blir av med flera uttagsautomater, och år 2030 så gissar Johan Nilsson på Bankomat att
Varberg endast kommer att ha kvar 2-3 bankomater drivna av Bankomat AB.

Det här är ett stort problem för de boende i området som själva vill avgöra hur de vill använda sina pengar.
När man minskar tillgängligheten av kontanter så begränsar man även möjligheten till valfri betalningslösning!

Har du hunnit läsa artikeln? Om inte, så finns den att läsa här!

31/1 2020 New York-förbudet på svenska

Nu kan du även läsa om det nya förbudet mot kontantfria butiker i New York på svenska! 🤩

Vad vi kan se så är Dagens Handel den enda svenska tidskriften som har uppmärksammat det nya förbudet i New York.
En sådan här god nyhet kan man ju inte undgå – därför ställer vi oss frågande till varför inte flera svenska medier har valt att rapportera
om det nya förbudet!

Här kan du läsa om förbudet på svenska !

28/1 2020 Debattartikel i Nerikes-Allehanda

Oskar Svärd, kommunalråd för Nya Moderaterna i Kumla debatterar i Nerikes-Allehanda om hur bankernas säkerhet går före den enskilde individens säkerhet när bankkontoren vägrar hantera kontanter och i sin tur tvingar ut äldre trottoaren för att ta ut kontanter ur en bankomat.

Läs Oskar Svärds debattartikel här !

28/1 2020 Kontanter är lika med säkerhet för äldre

Artikeln är låst, och därför sammanfattas den nedan

Kontantupproret omnämns i denna artikel baserad på Niklas Arvidssons, docent och lektor i industriell dynamik, stora studie om kontanthantering. Studien visar på att hälften av Sveriges handlare kan tänka sig att ge upp hanteringen av kontanter år 2025.

Artikeln behandlar även det faktum att Sverige inte är så digitaliserat som man kan tro, och att en rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) 2018 visar på att ca 500 000 svenskar faktiskt inte är uppkopplade alls.

Dessutom behandlar de ett av Kontantupprorets kärnargument för att åter stärka kontanternas position som betalmedel – nämligen övervakningsrisken och om hur den informationen kan hamna i fel händer.

Riksbanken kommenterar i artikeln att försvinnandet av kontanter inte är sannolikt, tack vare den lagstiftning som riksdagen fick igenom om att banker alltid ska kunna leverera kontanttjänster.

Här kan du läsa artikeln

27/1 2020 New York förbjuder kontantfria företag och verksamheter

Följande artikel är på engelska, vi har därför sammanfattat på svenska!

Härliga nyheter!
I New York har man precis röstat igenom ett förbud mot kontantfria verksamheter, affärer och butiker i ett försök att strama åt den starka digital-ekonomin som råder i staden. Detta för att stoppa diskrimineringen av låginkomsttagare, äldre och de som inte har möjlighet till ett bankkonto av olika skäl.

Om förbudet antas av New Yorks borgmästare, Bill De Blasio, så blir New York ytterligare en stad i raden som förbjuder avvisning av kontantbetalning.
Andra städer i USA som har antagit ett förbud mot avvisandet är Philadelphia, New Jersey och San Fransisco.

Det är inspirerande att en stad på 8 miljoner invånare antar den ståndpunkten om att kontantfritt är = diskriminering!
Något för Sverige att inspireras av helt klart!

För att läsa artikeln i the Guardian, klicka här !

25/1 2020 Henry Bronett om baksidan av ett kontantlöst samhälle

Välkända skådisen, författaren och cirkusdirektören Henry Bronett har skrivit ett mycket intressant blogginlägg om det kontantlösa samhället. Henry beskriver b.la. problemen med processen att skaffa bankkort till sin son eftersom det inte går att betala med kontanter idag, samt bankernas och myndighetens kontroll över våra liv. Henry menar att vi är lydiga idioter till systemet idag.

Henrys blogginlägg kan du läsa här!

22/1 2020 Debattartikel i Sundsvalls Tidning 

Vi avslutar nu debatten med Timrås kommun med en slutreplik till Bo Glas, Timrå kommuns ekonomichef, där vi pekar på att ett avtal inte är en ensidig överenskommelse.

Pågår det något liknande i din kommun?

Vårt tips är att kontakta kommunen och hänvisa till Högsta förvaltningsdomstolen och ett avgörande från 2015, då dåvarande landstinget i Kronoberg fick backa från beslutet att stoppa kontantbetalning av vårdavgifter eftersom det stred mot lagen.

Hela debattartikeln finns att läsa här!

20/1 2020 Skånetrafiken diskriminerar kortlösa resenärer

Skånetrafiken ändrar sitt betalsystem för biljetter, som nu kraftigt begränsar den som vill välja sitt betalalternativ.
Trafikdirektör får Skånetrafiken, Linus Eriksson, råder därför äldre resenärer att ta hjälp av barn och barnbarn för att kunna handla med det nya systemet.
Dessutom kommer de att införa en form av datalagring av hur ditt betalkort ska debiteras vid köp av engångsbiljett.

Det här är ytterligare ett exempel på hur man marginaliserar våra äldre och de som vill ha kunna leva i ett jämställt samhälle!

Här kan du läsa artikeln!

18/1 2020 Kim, 79, blev bedragen på hisnande 1,3 miljoner

Följande artikel är låst och är därför sammanfattad nedan.

Kim, pensionären som ville få guldkant på vardagen som pensionär blev bedragen på 1,3 miljoner av människor som utgav sig för att vara valutahandlare med bitcoins i Zürich.

Dessa fruktansvärda brott som drabbar våra äldre har gått för långt. Hur man kan ha mage att lura äldre människor på pengar på detta sätt är en fråga i sig, hur detta kan tillåtas bli allt vanligare i Sverige är en annan.

Kontantupproret undrar, hur långt ska det behöva gå? Rättssystemet har inte tid att ta hand om dessa ökande brott, många gånger läggs fallen ner och besparingarna går förlorade. I Kims fall menar banken att han får skylla sig själv. Bankens agerande ska vi inte ens tala om. Usch och fy säger vi åt detta agerande. Nu får vi hoppas att åklagaren väcker åtal och försöker samarbeta för att få tag i bedragarna så Kim får sitt liv tillbaka.

Läs artikeln här

16/1 2020 Jan Bertoft och Björn Eriksson debatterar i Skånska Dagbladet

Ny debattartikel ute i Skånska Dagbladet där Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och Björn Eriksson diskuterar hotet mot den personliga integriteten i ett kontantlöst samhälle.

16/1 2020 Insändare i Arbetarbladet

En insändare i Arbetarbladet från en upprörd pensionär. Kort och koncist budskap, som summerar det största problemet med kontantlöshet idag. Vad spelar lagstiftningen om att banker måste hantera kontanter för roll om vi inte kan använda dem på varken mataffärer, restauranger, parkeringsautomater eller överhuvudtaget?

Här finns hela insändaren att läsa

14/1 2020 Björn Eriksson i en ny debatt i Sundsvalls tidning.

I slutet av förra året tog Timrå kommun beslut om att man stoppar all kontantbetalning på biblioteket och på sim- och friskvårdscentret. Kommunen menar att beslutet tagits på grund av säkerhetsskäl, för att spara tid och pengar. Men vi och Björn har en annan uppfattning.
Debattartikeln går att läsa här!

7/1 2020 Debattartikel i SvD Näringsliv

Björn debatterar, denna gång i SvD Näringsliv!
Läs debattartikeln här!

3/1 2020 Debattartikel av Renée Broch Augustsson

Ideellt verksamma pensionären Renée Broch Augustsson har skrivit en mycket bra debatt om kontantlösa samhället. Hon har tagit upp många bra exempel som speglar problematiken idag.

Klicka här för att läsa debattartikeln!

2/1 2020 Kontantrapport från Storbritannien

Ryktet om det kontantlösa samhället Sverige står vid randen till har spridit sig utanför landets gränser. Internationell media har flertalet gånger denna höst intervjuat Björn som förespråkare för det som internationellt har fått namnet ”The Cash rebellion”. Den brittiska tidningen Which ägnar flera sidor åt ”The Swedish Lesson” (den svenska lektionen). Den engelska reportern, Josh Robbins, skriver om hur det brittiska samhället i rasande takt digitaliserar sina betalningar och vilka lärdomar som går att dra från världens mest kontantlösa land. I Storbritannien gjorde 31 % av alla konsumenters köp med kontanter 2018, i Sverige var siffran nere på 13 % samma år. I jämförelse med andra europeiska länder är båda summorna låga: Spanien (87%), Italien (86%), Tyskland och Nederländerna (80%), Frankrike (68%) och Belgien (63%) (samtliga siffror är från 2017). Josh beskriver även att 15% av alla svenskar mer än 25 kilometer från närmaste uttagsautomat eller uttagsbank. Trots de dystra siffrorna är Björn positiv i intervjun:

”På lång sikt slår politiken alltid marknaden. De kommer betala för sina kontanttjänster. Men det är inte en total seger – det är en tillfällig seger. Nästa strid är på detaljhandelsfronten.”

Intervjun genomfördes innan den nya lagen röstade igenom av riksdagen i november.

Artikeln finns att läsa här!

30/12 2019 Björn Eriksson kommenterar det kommande året

Gott nytt år kära kontantvänner! Vi avslutar med en liten artikel med kommentar från Björn Eriksson om kommande året!
Här kan du läsa den!

27/12 2019 Björn Erikssons besök i Dalarna uppmärksammades av lokalmedia

I söndags gjorde vi ett inlägg om att Björn blev inbjuden till ett givande samtal med Socialdemokraterna i 5 dalakommuner för att diskutera kontantförsörjningen på glesbygden. Nu skriver Patrik Engström, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, i Dalarnas tidningar om mötet och beskriver kontantförsörjningen på glesbygden som en rättvisefråga som låter hela landet leva. Han menar att digitaliseringen har gått för fort fram och att avskaffa kontanter som betalningsmedel är att göra hela landet en otjänst.

Här kan du läsa artikeln!

Björn Dec 2020

22/12 2019 Björn Eriksson inbjuden till samtal om glasbygden

Björn Eriksson blev nyligen inbjuden av Socialdemokraterna i fem dalakommuner för att diskutera den begränsade tillgången till kontanter på glesbygden. Han rapporterar att samtalen som fördes var mycket givande och ger en särskild eloge till skribenten Göran Greider för intressanta inlägg i diskussionen.

Hur ser kontantförsörjningen ut där du bor? Gör din kommun något för att lyfta frågan?

Hör av dig här med din berättelse!

19/12 2019    Småföretagare i Sörmland drabbas hårt 

SVT Sörmland rapporterar att det blir allt svårare för företag i Sörmland att hantera kontanter. Företagen har svårt att göra sig av med sina dagskassor på grund av att antalet serviceboxar och insättningsautomater minskat med en tredjedel i Sörmland under de senaste fyra åren. På landsbygden är det ofta långt till närmaste insättningsautomat och företagarna tvingas åka långa sträckor för att sätta in sin dagskassa. Jan Peterson, från länsstyrelsen, menar att detta troligtvis drabbar småföretagare hårdast.

Detta är ett tydligt bevis på att den nya kontantlagen är behövlig och efterlängtad! Du kan läsa hela artikeln här.

16/12 2019    Länsstyrelsen på turné 

Arbetarbladet rapporterar om att Länsstyrelsen är ute på turné för att prata med medborgarna om den minskade kontanthanteringen i samhället. Håkan Sundelin, handläggare på Länsstyrelsen berättar att de av Post- och telestyrelserna har fått i uppdrag att informera och bevaka samhällets grundläggande betalningsmedel. Detta för att kunna skriva sin årliga rapport på ämnet. Håkan menar att allt färre betalar med kontanter men att det är osannolikt att kontanterna kommer försvinna helt. Håkans kollega Helena Löfström Järvi påpekar att de ser en svag avtagning i användandet av digitala betalningar. Något hon tror beror på att folk är med medvetna om hur sårbara vi är utan kontanterna vid strömavbrott eller liknande.

Läs mer om Länsstyrelsens turné här.

Skärmklipp

Dec 2019   Första målet i hamn för Kontantupproret 

Det är många organisationer som stöttar och hjälper till att driva kontantfrågan med oss. En av dessa organisationer är Hela Sverige Ska Leva. I artikeln nedan kan du läsa en intervju med Björn Eriksson om hur kontantfrågan ska tas an framöver.

Hela Sveriges Ska Levas artikel läser ni här.

5/12 2019    Kontantupproret tar kampen vidare till handeln 

Kontantupproret har gjort en sammanställning över bankernas avgifter för bank- och kreditkorts årsavgifter. Allt fler betalar sina köp med kort- och kreditkort, en utgift många kortanvändare är omedvetna om är den månatliga avgiften som dras automatiskt från kortkontot. Avgifterna ligger på mellan 225 och 360 kronor. Vad vi kan se i sammanställningen är att kortavgifterna ökar. Som Björn konstaterar är det dessutom många som har fler än ett kort, vilket gör att utgifterna för korten blir skyhöga.

Årsavgifter för de vanligaste bank- och kreditkorten:
● Coop Entercard Coop MasterCard Mer: 295 kr
● Handelsbanken Allkort MasterCard: 360
● Ica Banken Bankkort MasterCard: 300
● Nordea Visa Electron: 288
● SEB Debit Visa/ Mastercard: 300
● Swedbank Bankkort MasterCard: 250
De senaste tre åren har Coop höjt avgiften med 18 procent och SEB med 20 procent. Övriga bankers avgifter för de vanligaste korten har inte höjts de senaste tre åren.

Artikeln kan läsas här.

5/12 2019    Kontantupproret tar kampen vidare till handeln 

I förra veckan intervjuades Björn i Sveriges Radio Jämtland angående nya kontantlagen som riksdagen röstade igenom. Lagen innebär, som Kontantupproret tidigare rapporterat om, att alla större banker från och med 2020 måste erbjuda och hantera kontanter. Björn menar att det är ett glädjande besked men att kampen nu går vidare. Nästa steg är att kontanter blir ett lagligt betalningsmedel som går att använda i hela handeln också.

Lyssna på hela inslaget här.

4/12 2019     Björn Eriksson Debatterar 

Björn Eriksson debatterar idag i tidningen Market. I förra veckan röstade riksdagen igenom en lag som fordrar att alla stora banker tillhandahåller kontantförsörjning i hela landet. Bankerna har varit pådrivande i utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle, och handeln likaså. Butiker och restauranger har slutat ta emot kontanter, vilket bidrar till att man inte längre har kontanter på fickan eftersom de ändå inte går att använda. Den nya lagen är glädjande, men inte tillräcklig för att rädda kontanterna. Nästa steg för Kontantupproret är att säkra att kontanter blir ett legitimt betalmedel och går att använda överallt.

Läs hela debatten här.

3/12 2019     Toalettbesök kräver kontokort eller mobil

Följande artikel är låst och därför sammanfattas den nedan.

I Borgholm har behovet av fler offentliga toaletter länge varit stort, efterfrågan har blivit besvarad och en modultoalett är nu på plats. Nytt är dock att det enbart går att betala med Swish eller kontokort, maskinen tar inte mynt eller sedlar. Informationen om betalningsmöjligheterna är också knapp, det beskrivs inte hur man betalar med kontokort och är enbart på svenska.

Läs hela artikeln här.

3/12 2019     Länsstyrelsen: Digitaliseringstjänster skapar utanförskap 

Länsstyrelsen i Skåne slår larm om att digitala betalningstjänster bidrar till ökat utanförskap.

Igår släppte länsstyrelserna rapporten ’Bevakning av grundläggande betaltjänster 2019. I Skånes län rapporteras det om att ställen där kontantbetalningar av räkningar kan göras över disk har minskat med 73 % de senaste 5 åren. Länsstyrelserna menar att den minskade kontanthanteringen bidrar till mindre säkra betalningslösningar men att det även kan bidra till ett digitalt utanförskap för flera grupper i samhället.

– De som vill använda kontanter eller har ett digitalt utanförskap upplever sig alltmer diskriminerade. Många mindre företag och föreningar i landsbygdsområden tar fortfarande emot kontanter men behöver även erbjuda andra betaltjänster vilket sammantaget blir ökade kostnader, säger Catharina Hellström Engström, processledare för bevakning av grundläggande betaltjänster.

På länsstyrelsen Skånes hemsida kan du läsa mer om rapporten och även ta del av den i sin helhet, läs den här.

2/12 2019     Taxichauffören länsade kontot 

Under fredags natt fick Nicolina sitt konto länsat på 13 000 kronor av taxichauffören. Utan hennes vetskap bytte taxichauffören ut bankkortet mot ett annat, ett kort som han stulit och tömt från en tidigare kund. Polisen uppger att detta fallet tyvärr inte är unikt, minst 6 personer i Nicolinas hemstad har blivit drabbade. Lyckligtvis är polisen nu gärningsmannen på spåren.

Nicolina berättar att hon nu står utan julklappspengar, lyssna på hennes historia på Aftonbladets Webb-TV här.

28/11 2019   Klart: Ny lag tvingar banker att ta emot kontanter

Jaa! Nu är dagen vi väntat på äntligen här!✨ 

Den 28 november röstade 299 av riskdagens 349 ledamöter FÖR nya lagen som tvingar stora banker att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet. En viktig delseger för Kontantupproret, men vi ger inte upp och vårt mål är nu att se till att kontanter går att använda även i handeln.

Läs mer om segern här.

20/11 2019     Ny lag ska värna tillgången på kontanter

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson tar ställning för kontantlagen i en debatt i Södermanlands Nyheter idag. I detta nu behandlas regeringens lagförslag om att Sveriges största banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanter i hela landet. Fredrik trycker på att det är orimligt att det kontantlösa samhället göds av bankernas vilja att öka vinsterna. Kontanthanteringen är viktigt för många människor och inte minst för vår beredskap. Det ligger därmed i alla medborgares intresse att kontanthanteringen upprätthålls.

Läs hela debatten här.

18/11 2019     Yngre barn bör inte använda digitala betalningsmedel

Allt fler barn hanterar idag sina egna pengar via swish. Det finns ingen åldersgräns för när barn får börja använda betalningstjänsten utan det är upp till föräldrarna att bestämma när barnet är moget. Tjänsten förutsätter att barnen kan läsa och räkna och enligt den legitimerade psykologen Ingrid Gråberg, även att barnet kan tänka abstrakt. Många barn har inte förmågan att tänka på något som de inte kan se, det är därför många barn räknar på fingrarna. För att barn ska vara mogna att använda digitala betalningstjänster som swish är det viktigt att barn förstår innebörden av pengar och dess värde.

Läs hela artikeln här.

13/11 2019     Sveriges minsta bank

Följande artikel är låst och sammanfattas därför nedan.

I mellanbygden Lövånger har många bankerna slutat erbjuda kontanthantering till sina kunder. Sedan några år tillbaka har den lokala blombutiken Lövångers blommor nu tagit saken i egna händer och startat en egen ”bank”. Butiken erbjuder en kassagirotjänst där privatpersoner, företag och föreningar kan betala räkningar, läsa in värdeavier, göra insättningar och uttag. För att personalens säkerhet inte ska sättas på spel backar Länsstyrelsen upp affären med bidrag för deponi- och larmsystem. Enligt butikens personal är Kassagirot mycket uppskattat av bygdens invånare då behovet av kontanter är stort.

Läs hela artikeln om Sveriges minsta bank här.

8/11 2019     KTH forskaren kommenterar Riksbankens rapport

Vi har tidigare skrivit om Riksbankens senaste rapport som visar att användandet av kontanter minskar. Niklas Arvidsson, docent vid institutionen för industriell ekonomi på KTH, forskar om betalningsmedel och kommenterar utvecklingen i P1-morgon. Han lyfter fram både för och nackdelar med digitaliseringen och förklarar även varför Sverige är det land där kontantanvändningen minskar snabbast. Han menar bland annat att svenskar överlag har stark tilltro till det ekonomiska systemet vilket medför att behovet att fysiska kontanter är mindre.

Lyssna på inslaget här.

7/11 2019     Riksbankens rapport: Så betalar svenskarna 

Igår släpptes Riksbankens årliga rapport om svenskarnas betalningsvanor. Rapporten visar att omställningen till ett digitaliserat betalningssystem går snabbt. Sverige är det europeiska land som har kommit längst i när det gäller digitala betalningar och vår kontantanvändning är nu rekordlåg. I rapporten flaggas det även för att grupper i samhället som inte vill eller kan ta del av digitaliseringstrenden riskerar att halka efter. Det påpekas även om butiksrån, bankrån och värdetransportrån minskat de senaste åren har antalet kortbedrägerier ökat markant.

Läs hela rapporten här och artikeln här.

5/11 2019     Betalningsstrul över hela Sverige 

Idag debatterar Stefan Ingves på Aftonbladets debattsida om varför Sverige måste säkra kontanterna. Ingves uppmanar riksdagen att agera och stifta en lag som säkerställer kontanternas överlevnad, samt att det ska hanteras i en demokratisk process. Mycket läsvärt!

Läs hela artikeln här.

Det finns flera argument till varför kontanter behövs som alternativt betalmedel. Vilket är ditt starkaste argument?

31/10 2019     Betalningsstrul över hela Sverige 

Den 31 oktober låg flertalet av Nets kortterminaler nere. 300 000 handlare runt om i landet drabbades och kunderna lämnades på många håll utan betalningsmöjligheter. Utöver terminalstrulet hade Nets även problem med sina telefonlinjer. Avbrotten ska ha orsakats av en avklippt nätverkskabel.

Läs hela artikeln här.

28/10 2019     Björn Eriksson debatterar 

Det lagförslag som nu ligger hos regeringen, i väntan på att klubbas igenom, innebär att stora svenska banker är skyldiga att tillhandahålla kontanter. Kontantupproret skriver idag i en debatt i Västerbottens-Kuriren att förslaget inte är tillräckligt omfattande. Lagförslaget innefattar inte föreningslivets behov av att göra insättningar av sina kassor. Björn Eriksson har i sitt arbete med Kontantupproret kommit i kontakt med många föreningar som uppgivet berättar om långväga resor för att göra insättningar på närmaste bank. Vidare menar Kontantupproret att en lagstiftning om tillhandahållande av kontanter inte är nog, kontanterna måste även vara brukbara i handeln.

Läs hela artikeln här.

28/10 2019     Dags att ta farväl av Astrid, Greta och Ingmar

Följande artikel är låst och därför sammanfattas den nedan.

På Göteborgs-Posten ekonomisida skriver Marie Kennedy om det digitaliserande samhällets konsekvenser och svenskarnas konsumtionsbeteende. 2018 uppgav 80 procent av befolkningen att de använt bankkort senaste gången de genomförde ett köp, en ökning på 16 procent de senaste två åren. 70 procent av befolkningen uppger att de klarar sig utan kontanter och hela 40 procent uppger att de inte använder kontanter alls. Pengarna i det svenska samhället är inte längre fysiska utan elektroniska och finns i banksystem. Detta blev tydligt i april i år då det rapporterades om att de svenska bankerna överfört en miljard e-fakturor till både privatpersoner och företag sedan år 2002.

Detta är oroande siffror som i slutändan gynnar de som står bakom rodret för de elektroniska betalningarna, bankerna och kortbolagen som i slutändan kan lägga på höga utgifter för sina tjänster. Förlorarna är samhällets svaga, äldre, funktionsvarierade, småföretagare, marknadshandlare, de utan svenska bankkonton och alla andra som inte vill eller kan betala elektroniskt

Läs hela artikeln här.

24/10 2019     It-brotten ökat – en av fyra har blivit utsatt

SVT rapporterade sent igår kväll om hur it-brotten ökar, en av fyra svenskar har någon gång fallit offer för liknande brott. Det kan handla om bedrägerier via telefon, något som enligt polisen blir allt vanligare. Ytterligare en förklaring till den markanta ökningen är den växande internet-handeln, när fler och fler handlar på internet ökar även risken för nät-bedrägerier. Polisen och MSB samlar nu gemensamt kraft för att inleda en informationsmånad och sprida kunskap om it-brotten.

Läs hela artikeln här.

15/10 2019     De försvarar banker utan kontanter: ”Rånen har minskat väldigt mycket”

Följande artikel i Sundsvalls tidningen är låst och sammanfattas därför nedan.

Flera banker har de senaste åren lagt ner hanteringen av sedlar och mynt. Av Swedbanks 172 kontor hanterar enbart en av dem kontanter i kassan. Nordea, SEB och Danske Bank är även dem nästan kontantlösa i hela landet. På några banker finns möjligheten att ta ut en större summa pengar kvar men kontanterna måste då beställas en tid innan uttaget skall göras. Undantaget är Handelsbanken, bland bankens 400 kontor har hälften kvar kontanthantering för privatpersoner. Bankerna väljer att försvara den minskade kontanthanteringen för privatpersoner med att det är dyrt och något som dessutom inte efterfrågas. Bankerna hänvisar istället kunderna till att använda internetbanker, Bankomater eller insättningsautomater. Anette Ringius, presskontakt på Swedbank svarar på hur de ställer sig till det nya lagförslaget som ska tvinga bankerna att hantera kontanter:

”Det är bättre att låta kundernas efterfrågan på kontanttjänster avgöra tillgången än att stifta en ny lag.”

Läs hela artikeln här.

17/10 2019     Så tycker Jönköpingsborna om sedlar och mynt 

SVT Jönköping ställer frågan till Jönköpingsborna om vad de anser om att Riksbanken för första gången sedan 2007 har skickat ut mer pengar i samhället. Reportern möts av blandade reaktioner, främst bland de unga Jönköpingsborna beskrivs kontanter som något onödigt och som man lätt tappar bort. Men det finns även dem som ser nyttan med kontanter och riskerna med ett kontantlöst samhälle.

Läs hela artikeln här.

15/10 2019     Ungdomar tömde dements bankkonto på två minuter 

I en artikel publicerad i Expressen beskrivs en hjärtskärande historia om hur en dement man i 80-årsåldern blev lurad på 150 000 kronor i ett så kallat vishingbedrägeri. Då mannen inte längre var förmögen att sköta bankaffärerna tog frun över ansvaret för hans konto. Hon fick i början av augusti ett samtal av en man som påstod sig ringa från banken, bankmannen lurade kvinnan till att använda sin bankdosa och tömde inom loppet av två minuter hennes mans konto.

Finns det något så lågt som att lura gamla och dementa? Trots upprepade varningar om att rånrisken försvinner när kontanterna gör det är detta ett bevis på att så inte är fallet.

Läs hela artikeln här.

10/10 2019     Riksbankskommittén slutbetänkande  

Riksbankskommittén har nu presenterat huvuddragen i slutbetänkandet för riksbanksutredningen som kommer i slutet av november. Bakom förslaget står riksdagsledamöter från sju av åtta partier. Bland annat föreslås att Riksbanken ges övergripande ansvar för kontanthanteringen i samhället och får till uppgift att arbeta för en trygg kontanttillgång i hela landet. Förslaget är ett kvitto på att det äntligen finns en bred samsyn och politisk vilja för att vidta kraftfulla åtgärder för att säkra kontanterna. Hurra!

Läs hela artikeln här.

9/10 2019     Riksbanken: mer kontanter i rörelse 

Riksbanken rapporterar att kontanterna i omlopp har ökat efter en tids nedgång. Detta tros inte bero på en ökad användning av kontanter utan snarare att handeln inte tömmer sina kassor lika ofta och att kontanterna blir kvar i hushållen en längre tid. Det senare kan vara ett resultat av att MSB uppmanat medborgare att ha en buffert med kontanter hemma som ett led i krisberedskapen.

Läs hela artikeln här.

7/10 2019     Det kontanta samhällets risker 

Följande artikel i Gotlands Allehanda är låst och är därför sammanfattad nedan.

När Myndigheten för Skydd och Beredskap (MSB) ger tips på hur vi klarar oss genom en större kris utan el, vatten och internetuppkoppling är en liten mängd kontanter hemma en självklar del i krisberedskapen. I ett strömlöst land fungerar varken betalkort, Swish, eller internetbanker – kontanter kvarstår således som den enda betalningsmöjligheten.

Ett intrångsförsök av en främmande makt är inte alltför långt borta. Ett exempel på detta var när delar av Ukrainas elnät hackades och stängdes ner av utländska makter mitt under vintern. Även det svenska systemet utsätts för intrångsförsök. Undersökningar visar att större delen av den svenska befolkningen är emot ett kontantlöst samhälle, samtidigt förespås landet vara kontantlöst år 2030 på grund av den minskade kontanthanteringen.

Läs hela artikeln här.

26/9 2019     Föredrar kontanter 

Trots att patienterna vid Region Värmland har rätten på sin sida möts de av omständliga rutiner vid kontantbetalning. För att betala med kontanter måste man ha erhållit fakturan, ha med sig fakturan till vårdcentralen och kunna betala med jämna pengar vid betalningstillfället. Region Värmland menar att syftet med fakturasystemet är att förenkla för patienterna och för deras medarbetare, framförallt innebär det förenklad frikortshantering. De menar även att kontanthantering medför en ökad rånrisk. Ett invecklat betalningssystem är inte anpassat efter alla medborgares olika behov. Offentliga verksamheter bör gå i bräschen för den fortsatta kontantanvändningen.

Läs hela artikeln här.

25/9 2019     Bojkott av butiker som inte tar kontanter 

Maria Afzelius har återigen skrivit en träffsäker insändare om problemen med det kontantlösa samhället. Maria ställer sig frågan om vad som händer med vår integritet när vi lämnar digitala spår efter oss? I ett kontantlöst samhälle berövas vi vår valmöjlighet, medborgarna tillåts aldrig att vara anonyma, varje köp registreras och bidrar till en digital kartläggning av varje individ. Den som vill dig illa kan följa varje steg du tar.

Maria har ökat sin kontantanvändning de senaste åren, som en protest emot att hennes valmöjlighet inskränks. Hon uppmuntrar fler att göra samma sak och att bojkotta restauranger och butiker som inte tar kontanter.

Läs hela artikeln här.

21/9 2019     Det kontantlösa samhället slår hårt mot föreningslivet

*Följande artikel är låst och därför har vi sammanfattat innehållet nedan*

I Ljusnan kan du läsa om hur Bollnäs föreningsliv drabbas när kontantlösheten breder ut sig. I början av hösten stängde Swedbank sin insättningsbankomat i Bollnäs vilket har gjort att många av bygdens föreningar nu har flera mil till närmaste insättningspunkt. Lars-Göran Larsson, som är kassör i flera föreningar, tvingades nyligen åka fyra och en halv mil till Söderhamn för att deponera pengar från tre olika kassor. Väl framme i Söderhamn visade det sig att det lokala bankkontoret enbart tog emot sedlar. Myntautomaterna i Sverige är få, Lars-Görans närmaste ligger hela sju mil bort.

Swedbanks kontorschef i Bollnäs, som själv är föreningskassör, menar att föreningarna fått det bättre med elektroniska lösningar. Enligt kontorschefen elimineras rånrisken när kassören slipper förvara kontanter i sitt hem. Lars-Göran upplever det motsatta. Han menar att riskerna är större i det digitala samhället eftersom systemen snabbt kan slås ut vid tex. ett strömavbrott och att kontantanvändningen är stor bland föreningarnas medlemmar, framförallt bland äldre.

Läs hela artikeln här.

20/9 2019     Äldre drabbas av det kontantfria samhället 

Curt Karlsson, PROs ordförande i Östergötlands styrelse, uppmärksammar i en artikel i Östgötatidningen att digitala betalningslösningar som många privatpersoner och företag upplever som smidiga kan vara svårhanterligt för äldre. Curt upplever att många äldre i hans närhet tycker att det är jobbigt att använda bankkort. För den som inte vill eller kan betala med autogiro kan det kosta upp till 50 kronor att betala med pappersfaktura, okunskapen om modern betalteknik gör att många äldre har blivit utnyttjade genom bland annat Swish-bedrägerier och många äldre har mynt hemma som de inte blir av med. Det sistnämnda, hanteringen av mindre kontanter, är en fråga som PRO drivit hårt de senaste åren. Avgifterna för att sätta in pengar på banken eller växla mynt mot sedlar är höga, detta samtidigt som bankkontor läggs ner eller slutar med kontanthantering. Många av PROs medlemmar är även aktiva i föreningar och upplever att föreningskassörerna ofta förvarar mynt och sedlar i hemmet vilket väcker en oro för åldersbrott.

Läs hela artikeln här.

18/9 2019      Höstbudgeten: Regeringen ställer krav på bankerna 

Regeringen ställer krav i höstbudgeten för att säkerställa att det finns kontanter kvar på landets bankkontor. I budgeten som släpptes idag kl. 8.00 framgår det att 20 miljoner avsätts för att tillhandahålla kontanter i betryggande utsträckning i hela Sverige. Kontantupproret glädjes åt att politikerna äntligen har förstått att stora delar av befolkningen är beroende av kontanternas överlevnad och att man nu avsätter medel i budgeten för att försäkra kontantförsörjningen.

Läs hela artikeln här.

15/9 2019      Bankernas minskande kontanthantering ställer till det

Aftonbladet beskriver en dyster utveckling där mindre orter över hela landet förlorar sina bankkontor. I Sundsvall är möjligheterna att få ut sedlar och mynt från stadens bankkontor få. Trots att det i höstbudgeten avsätts 20 miljoner för att säkerställa kontanthanteringen i landet är inte det nog, det måste göras mer. Vi måste bli garanterade en infrastruktur för kontanthantering. Annars riskerar exempelvis personer med kognitiva funktionsvariationer, äldre, personer som inte kan språket och personer som inte får tillgång till betalningssystemet av olika skäl att bli lidande.

Läs hela artikeln här.

15/9 2019      Polisen varnar – efter Swish-kupp

Polisen i region öst har tagit emot anmälningar från tre kvinnor i 80-års åldern som blivit avlurade stora summor pengar via Swish. Denna typ av bedrägerier har ökat rekordartat de senaste åren och är idag ett av de vanligaste brotten i Sverige. Det är ett fullständigt vedervärdigt brott att lura av människor på deras livsbesparingar. Inte nog med att de som utsätts för bedrägerier förlorar sina pengar – många upplever också skamkänslor över att ha blivit lurade.

I artikeln i Expressen nedan finns information från polisen om hur man undviker att bli utsatt för bedrägerier.

Läs hela artikeln här.

13/9 2019      Är kunder som behöver personlig service inte välkomna?

I en insändare i Mitt i Stockholm återges ett scenario från restaurangkedjan Max där ett äldre par fick förlängd väntetid när de ville betala med kontanter. Det resulterade i att paret lämnade restaurangen utan att genomföra sitt köp. En liknande situation beskrivs också av skribenten då en äldre man på en annan Max restaurang lämnat för att han verkade ha svårt att använda enbart servicemaskinen vid beställning…

Max hamburgerrestaurang har blivit så pass digital att den nästan enbart använder sevicemaskiner istället för personlig service och kontanthanteringen har minskat. Kontantupproret har längre bevittnat hur utvecklingen mot ett alltmer digitalt samhälle utesluter vissa grupper. Vi är inte emot den tekniska utvecklingen och de möjligheter som den medför, men vi kan inte förneka att vissa grupper drabbas hårdare än andra i ett helt digitalt samhälle.

Läs hela artikeln här.

9/9 2019      Sverige – det svarta fåret i marschen mot kontantlöshet

Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft skriver i ett blogginlägg om svårigheterna med att betala med kontanter i vardagen. Att betala med kontakter är varje medborgares rättighet. Kontanter är idag det enda betalningssättet som inte är kommersiellt ägt. Alla övriga betalningssätt är ägda av storföretag och, som vi bevittnat i somras när Swish låg nere, även sårbart. Lagförslaget om att storbankerna ska vara tvungna att tillhandahålla kontanter väcker hopp – men det är långt ifrån tillräckligt. I vårt grannland Danmark är butiker och kaféer enligt lag tvungna att ta emot kontanter, en lag som svenska beslutsfattare bör se som ett föredöme.

Läs hela artikeln här.

6/9 2019      Låt oss behålla kontanterna 

I en artikel i Göteborgs-Posten skriver vår Maria Afzelius om hur hon nekas att betala med kontanter på både restauranger och caféer i sin gamla hemstad Göteborg. Hon beskriver hur hon älskar att gå ut på stan, för att äta eller fika, men att hon nu tas ifrån sitt nöje genom att allt fler ställen berövar henne valfriheten att betala med kontanter.

Maria, liksom vi, är ingen motståndare till ny teknik men ställer sig frågan om vad som händer med vår integritet när allt vi köper registreras digitalt och vi inte har någon valfrihet?

Känner du igen dig? Läs hela artikeln här.

4/9 2019      Naiv marsch mot det kontantlösa samhället 

I en artikel i DN skriver Carl Johan von Seth om farorna i det kontantlösa samhället. Skribenten anser att sommarens strul med betalningsappen Swish är ett tydligt bevis på teknikens svagheter. Det finns inte heller en myndighet som utreder störningar hos Swish och de har inga skyldigheter att redovisa eventuella försummelser. I slutändan fattas det alltså beredskap för det kontantlösa samhälle som vi så snabbt håller på att bli.

Läs hela artikeln här.

28/8 2019     Därför växer missnöjet – sex smällar mot landsbygden 

I en artikel i fPlus beskrivs sex problemområden som berör många människor på landsbygden. Ett av de större problemen som tas upp är kontantfrågan och landsbygdsföretagares missnöje mot Skatteverket. Kontantupproret har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat och blivit kontaktade av bland annat småföretagare som blivit anklagade för penningtvätt av Skatteverket.

Kontantupproret är trött på häxjakten och den kriminella stämpeln som sätts på företag och människor som vill hantera kontanter. Kontanter ska inte likställas med kriminalitet – penningtvätt sker ändå.

Här kan du läsa hela artikeln. 

22/8 2019      Skydda medborgares integritet 

Läsvärd insändare i DN om varför kontanter behövs som betalningsalternativ. Skribenten tar bland annat upp integritetsfrågan och vikten av valfrihet när det kommer till kontantbetalningar.

Här finner du artikeln.

8/8 2019      Misstänksamheten mot privatpersoner växer 

I en insändare i Allehanda berättar en man om hur han blivit ifrågasatt av sin bank när han ville sätta in pengarna från en bilförsäljning på sitt konto. Det är inte första gången vi får ta del av liknande berättelser om den växande misstron från bankernas sida mot privatpersoner och företag som hanterar kontanter.

Läs hela artikeln här.

8/8 2019      Spänd väntan på lag om kontanter 

20 juni lade regeringen förslaget, baserat på riksbankskommitténs utlåtande, att banker med en inlåning på över 70 miljarder kronor måste tillhandahålla kontanter. I en skriftlig kommentar till Ekot har Bankföreningen uppgett att ett motförslag är på väg, lagom till propositionen i höst.

Läs hela artikeln här.

3/8 2019      Kontanter är ibland det enda sättet som fungerar 

För ett par dagar sedan publicerades en viktig insändare i Nerikes Allehanda. Vi anser, liksom skribenterna, att det är politikernas slutgiltiga ansvar att ligga på och se till att kontanterna säkras i framtiden.

Vad tycker du? Läs artikeln här.

20/7 2019      Våg av telefonbedrägerier 

Nätbedragarnas hänsynslöshet vet tydligen inga gränser. Nu har man börjat utnyttja minderåriga som målvakter för att lura äldre på deras livsbesparingar.

Så kallade vishingbedrägerier, när offret per telefon övertalas till att lämna ifrån sig koder eller inloggningsuppgifter, exploderade förra året. Mellan 2017 och 2018 ökade antalet anmälningar från 116 till 5650. Nu rapporterar DN om att kriminella nätverk utnyttjar ungdomar som bulvaner för att tömma äldre människors konton. Rånrisken minskar när kontanterna försvinner, men kriminaliteten finns kvar, den byter bara skepnad. 

Läs om bedrägerierna här.

15/7 2019      Nya larm: uttagsautomaterna är hotade 

Sveriges största uttagskedja Bankomat har lagt ner nästan hälften av sina uttagsautomater sedan 2010. Detta rapporterade flera av Sveriges största medier igår. Våra kontantvänner Chrstina Tallberg, ordförande för PRO och Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, oroas av utvecklingen

Läs om den skrämmande utvecklingen här.

10/7 2019      Betalhaveri ledde till konkurs 

Utemässan i Lycksele gick år 2018 i konkurs då det digitala betalsystemet helt slutade fungera. De flesta som besökte mässan hade inte med kontanter trots att det fanns som alternativ. Detta resulterade i en stor förlust av köp och entréavgifter.

Förr var kontantbetalning på marknader det enda alternativet, idag är det inte längre så. Människor slutar helt enkelt att gå runt med kontanter ju fler butiker, restauranger och banker som fasar ut dem.

Läs och lyssna på Sveriges Radios inslag här.

7/7 2019      Björn Eriksson tar upp debatten om offentliga verksamheters kontanthantering

Ny debatt ute med Björn Eriksson i Dagens Samhälle! Björn diskuterar problematiken när offentliga verksamheter och myndigheter väljer att ge kalla handen till kontantbetalande kunder.

Läs hela debattartikeln här.

20/6 2019      Björn Eriksson om att banker ska tvingas hantera kontanter 

Hurra, äntligen! Kontanternas framtid kan vara säkrad! Den 20 juni lade regeringen fram ett förslag till lagrådet som innebär att storbankerna ska bli skyldiga att erbjuda uttag och insättning av kontanter, enligt ett pressmeddelande. Pressmeddelandet går att ta del av  här.

Kontantupproret välkomnar propositionen och Björn Eriksson har uttalat sig i artikeln nedan om en av utmaningarna framöver. Björns uttalande går att läsa och på här.

19/6 2019      Kontantupproret

Tidigare i år uppmärksammade forskare vid Kungliga tekniska högskolan att Sverige förväntas vara kontantlöst år 2023. Från barnet som i butik nekas betala med veckopengen, till äldre eller människor på landsbygden som saknar fungerande täckning– alla drabbas vi olika om kontanterna försvinner. I P4 Västerbottens Kontantkarta samlas berättelser från människor som drabbas av bristande kontanthantering runt om i länet. I kartan finner ni även länets uttagningsautomater och bankkontor.

Har du en berättelse som du tycker passar in på kartan? Tipsa reportrarna om den och fyll på listan! Kontantkartan hittar du här.

14/6 2019      Flera kedjor satsar på kontantfria butiker

Metro skrev förra veckan en artikel där det framgår att 98 procent av butikerna i den svenska dagligvaruhandeln fortfarande tar emot kontanter. Samma siffra i sällanköpshandeln ligger på 82 procent. Enligt Svensk Handel, som står bakom undersökningen, ligger ett kontantlöst samhälle långt fram i tiden.

Vi ställer oss tveksamma till undersökningen. Hur känner du? Hela artikeln finns att läsa här.

4/6 2019      Flera kedjor satsar på kontantfria butiker

Minns ni i höstas när IKEA Valbo testade att köra kontantlöst? För er som missat så är beslutet nu permanent och Ikea Valbo är det första varuhuset i världen som inte längre tar emot kontanter.

Av en rapport från 2018 framkommer det att Sverige är det land i världen som betalar minst med kontanter per capita. Det är väl inte så konstigt, med tanke på att det inte finns något land i världen där butiker och restauranger så snabbt avvecklar kontanterna.

Hela artikeln finns att läsa Handelsnytts hemsida.

25/5 2019      Tekniken som sviker

Under lördagen publicerade Expressen en artikel om att betalningsappen Swish låg nere och inga betalningar kunde genomföras. ”Flera säger att pengar har dragits från deras konton – men att pengarna inte nått fram till mottagaren”, skriver Expressen.

Det är inte första gången Swish ligger nere och med sex miljoner användare förstår vi att personer blir upprörda. Kontanter måste finnas kvar som ett betalmedel när tekniken sviker oss.

Använder du bankomater för uttag? Hela artikeln finns att läsa här.

24/5 2019      Fortsättning på Bankomatskandalen

Dagens Nyheter intervjuar Björn Eriksson angående Bankomat AB:s senaste uttalande; om att skjuta över kostnaden av kontantuttag på skattebetalarna. Vi börjar närma oss en lagstiftning vilket troligtvis irriterar bankerna. ”Jag uppfattar det här som ett sätt att skrämmas för att det inte ska bli någon lagstiftning”, säger Björn.

Läs mer om kundilskan här.

22/5 2019      Björn Eriksson om bankernas plan på avgift mot kontanter: ”Traditionell utpressning”

För några dagar sedan gick Bankomat ut med att bankerna planerar att börja ta ut avgifter vid kontantuttag. Detta om inte staten tar över ansvaret för kontanthanteringen i Sverige, enligt Nina Wenning, vd för Bankomat.

Björn Eriksson har varit snabb på att yttra sig i en intervju för Metro och kallar detta för en traditionell utpressning från bankernas sida.

Håller du med Björn? Hela artikeln finns att läsa här.

22/5 2019     Svante Linusson – ”Utan kontanter går integriteten förlorad”

Ytterligare en läsvärd artikel i NyTeknik av Svante Linusson, C-kandidat till Europaparlamentet och professor i matematik vid KTH, om hur köp som verkar harmlösa kan bidra till detaljerade profiler om var och en av oss. Kina är ett skrämmande exempel på hur bankerna samlar in och missbrukar information om sina kunder.

Artikeln finns att läsa här.

18/5 2019     Svante Linusson – Att betala kontant är en solidaritetshandling 

Läsvärd debatt av matematikern Svante Linusson om varför kontantanvändning är en solidaritetshandling och mycket mer! Svante driver frågan om kontanter hårt i media och det uppskattar Kontantupproret. Mer sånt!

Artikeln finns att läsa här.

17/5 2019     Linda Flood – Är vi galna som litar på Swish?

Skribenten Linda Flood tar upp ett antal skräckexempel och problematiserar det allt mer närmande övervakningssamhället som råder idag i tidningen Arbetaren. Sveriges snabba utveckling lutar åt att tekniken alltmer hämmar privatlivet när dina beteenden samlas in och kartläggs. Med andra ord en viktig anledning att ha kvar kontanter tycker vi!

Artikeln finns att läsa här.

8/5 2019      Svante Linusson & kontantfrågan

Svante Linusson, professor i matematik och C-kandidat till Europaparlamentet, har publicerat en artikel i DN om kontantfrågan.”Avvecklingen av kontanter gröper ur vår demokrati, frihet och säkerhet. Politiker måste lagstifta som om kontanternas fortlevnad innan det är för sent”

Mycket läsvärt! Du hittar artikeln här

3/5 2019      Slutreplik i debatten

Kontantupproret och Småföretagarna avslutar debatten i Expressen och har nu sagt sista ordet angående Skatteverkets hantering av kontantanvändare.

”Vi delar vikten av att motverka svartarbete och oredovisade inkomster. Dock kan det konstateras att en allvarlig bieffekt av budskapet och signalen över tid har blivit att alla kontanta transaktioner betraktas som potentiellt fusk.”

För att läsa artikeln kan du gå in här

30/4 2019      Riksbanken går ut med förslag

Riksbanken gick igår ut med ett pressmeddelande där de vill tillsätta en kommitté som ska se över begreppet ”lagligt betalningsmedel” samt statens och privata sektorns ansvarsroll på betalningsmarknaden. De berättar hur digitaliseringen kan leda till att kontanter inte längre blir allmänt accepterade vilket i sin tur kan ställa hela betalningssystemet på ända. Nya lagändringar kan komma att föreslås för att Sverige ska fortsätta ha en stabil och effektiv betalningsmarknad.

Ni kan läsa hela pressmeddelandet från Riksbanken här

25/4 2019      Skatteverkets svar på Björn & Peters artikel

Nu har Skatteverket gett svar på tal på förra veckans debattartikel skriven av Björn Eriksson, Kontantupproret och Peter Thörns, Småföretagarna.

Du hittar hela Skatteverkets artikel här

23/4 2019      Björn debatterar i P1

Strax efter 06.30 idag debatterade Björn Eriksson i P1 med anledning av förra veckans artikel om småföretagare och kontanter.

Missade du och vill lyssna på efterhand kan du gå in här

Skärmklipp

18/4 2019      Debatt om Skatteverkets behandling av småföretagare

Läs artikeln på Expressen där Kontantupprorets Björn Eriksson och Småföretagarnas Riksförbunds ordförande Peter Thörn debatterar om Skatteverkets behandling av småföretagare i Sverige som vill hantera kontanter. Mycket läsvärda tankar om hur småföretagare trakasseras för att de vill använda sig av detta lagliga (!) betalmedel.

Är du en av alla småföretagare som drabbats?

Du hittar hela debattartikeln här

17/4 2019      Berit står utan bankkontor i Göteborg

Berit, 76 år från Göteborg, vill inte använda bankkort men blir så illa tvungen nu när Berits bank inte längre tillhandahåller bankkontor i Göteborg.

Enligt artikeln som Expressen publicerade i helgen vill Berit inte använda kort på grund av risk för bedrägerier, kortkostnader och att det blir färre sociala möten bland människor. Nu har Berit kontaktat regeringskansliet men inte fått något besked på förändring och hon har endast fått uppmaning att byta bank.

Vad tycker du om artikeln? Du kan läsa hela artikeln här

8/4 2019      Björn Erikssons svar i SvD

I lördags publicerades Björn Erikssons genmäle, i Svenska Dagbladet, på Nina Wennings artikel förra veckan.

”Nina Wenning, det gläder mig att du säger dig vilja värna kontanterna. Men låt oss vara ärliga. Ditt bolag ägs till 100 procent av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank. Att de jobbar hårt för att få bort kontanterna är ingen hemlighet.”

Har du inte läst? Du hittar artikeln här

a0bbb5bf-437c-4fba-9810-3a35770850c1

28/3 2019      Björn Eriksson i TV4 Efter fem

Ni har väl inte missat Björn i TV4 Efter fem? Björn intervjuades av Tilde de Paula angående den senaste undersökningen från Sifo om att svenskarna vill ha kvar kontanterna.

Här kan ni se inslaget som börjar från 01:03.13

25/3 2019      Allt fler vill ha kvar kontanter!

En artikel som DI publicerade i helgen tar upp kontantfrågan och visar på hur allt fler svenskar, i och med att frågan uppmärksammats, trots allt vill ha kvar kontanter i samhället. Bland annat berörs lönsamheten för bankerna av ett kontantlöst Sverige men också att trenden potentiellt håller på att vända enligt en Sifo-undersökning. Flera unga värnar nu om kontanter och vi får läsa om 75-åriga Lars som betonar kontanternas ”mellanmänskliga” egenskap.

Läs hela artikeln här

22/3 2019      Kontantlöst samhälle = hot mot integriteten?

Digitala betallösningar är smidigt men det finns också en baksida. I artikeln nedan delar Björn med sig av sina tankar kring frågan.

Du hittar hela artikeln här

Skärmklipp

19/3 2019      Banker och vårt ekonomiska system

Spännande tankar i en debattartikel i DN som berör vårt ekonomiska system. Författarna skriver om de många olika skäl som finns att vara arg på bankerna och lyfter samtidigt det grundläggande problemet; att vi som samhälle har gett privata banker kontroll. Fortsättningsvis går de bland annat in på bankernas systemviktiga roll i samhället och hur de slipper undan ansvar vid kris, samt problematiken som uppstår när de skapar pengar snabbare än bnp växer.

Lösningen som föreslås är en tre stegs-reform som du kan läsa mer om i artikeln här

18/3 2019      Debatt – Banker

”Bankerna måste uppmanas återta kontanthanteringen, sluta slakta kontor, själva tömma sina serviceboxar och hälsa kunderna välkomna tillbaka…”

En helt klart läsvärd artikel av en före detta bankarbetare som delar sina tankar kring bland annat kontanthantering och storbankernas agerande de senaste åren.

Du hittar hela artikeln här

15/3 2019      Robert Aschberg – om kontanter

”Bara en kort stund efter det att jag lämnat apoteket där jag alltså betalat en mindre summa med kort så poppade det upp ett reklambudskap jag aldrig tidigare sett i mobilen. För just den apotekskedjan…
Där har ni ytterligare ett skäl att hålla fast vid hederliga gamla pengar så länge det går.
De lämnar inga spår.”

Så lyder ett citat från Robert Aschberg i en artikel från Aftonbladet. Mycket läsvärd artikel där Aschberg formulerar fler anledningar till varför kontanter behövs.

Du kan gå in och läsa hela Aschbergs artikel här

14/3 2019      Tips på läsning!

Ekonomijournalisten och kolumnisten Johan Schück skriver i ledaren på Dagens Nyheter om vikten av att kunna använda kontanter vid bland annat elavbrott och kriser.

Läs hela artikeln här.

7/3 2019      Kontantupproret har fått mothugg!

I en krönika i Affärsvärlden ifrågasätts Björn Erikssons intentioner till att driva frågan och att upproret är felriktat.

Krönikören menar att det finns verkliga problem i ett kontantlöst samhälle, men att detta kan lösas på teknisk väg med digitala pengar och e-krona. Problemen som att äldre ”får det lite knepigare” i ett kontantlöst samhälle, och att man inte kan vara anonym i sina inköp, bleknar jämfört med de problem kontanterna skapar.

Om ni frågar oss så är bilden illustratören målat betydligt bättre än hur Björn målas upp när han påstås ”rasa varje gång en helsingborgare inte får betala sin Ralph Lauren-skjorta med kontanter..”

Håller du med? Läs artikeln här

6/3 2019      Fridlysa kronan?

Intressant artikel i Barometern där skribenten bland annat tar upp konsekvenserna för utsatta människor när vårdcentraler och akutmottagningar tar bort möjligheten att kunna betala kontant. Ska en hemlös person nekas vård för de pengar som hen lyckats få ihop? Utan mobiltelefoner och en fast bostadsadress blir det omöjligt att både swisha, betala med kort eller faktura. Kontanter är fortfarande pengar!

Du kan läsa artikeln här

26/2 2019      Gjorde slut med sin storbank 

Publicisten Bertil Torekull ryter ifrån och ställer sig kritisk till storbankerna i en debattartikel på Expressen. Han kritiserar bland annat skandalerna med skattefiffel, försämrad service och kontanthantering.

Gå in och läs Bertils kritik och om varför han gjorde slut med sin storbank här

14/2 2019      Svante nekades att betala med kontanter på vårdcentral

I en artikel från Aftonbladet får vi läsa om hur Svante Linusson nekades att betala med kontanter på vårdcentral och tog saken i egna händer. Svante tryckte på att landstingens regler tydligt säger att vårdmottagningar måste ta emot kontanter. Efter en tid slutade det med att mottagningen gav vika och fick ändra sin policy om att endast acceptera kort eller faktura.

Bra jobbat Svante!

Du kan gå in och läsa hela artikeln här

12/2 2019      Björn Eriksson i debattartikel SVT 

Björn Eriksson är med i en färsk artikel på SVT där han delar med sig av sina tankar kring kontantfrågan, med fokus på bankernas och handelns ansvar gentemot demokratin.

Du hittar debattartikeln här

7/2 2019      P4 Kronoberg: Kassagirot säger upp hundratals avtal 

Kassagirot säger upp hundratals avtal runtom i landet. Enligt P4 Kronoberg drabbar detta lokala föreningar, äldre och nyanlända som inte äger ett bankkort och är i behov av kontanter.

För att lyssna på rapporteringen kan du gå in här

5/2 2019      Kontantupproret i Ekonomiekot, Sveriges Radio 

Tips på bra lyssning!

I detta avsnitt av Ekonomiekot diskuteras bland annat amerikanska och kinesiska teknikjättar, handelns betalningsrutiner, Kontantupproret, Björn Eriksson och riksdagsseminariet.

Du kan gå in och lyssna på avsnittet här

1/2 2019      Ett kontantlöst samhälle kan skada den personliga integriteten!

När vi betalar med kort och andra digitala betalmedel lagras betalningshistoriken som gör det enklare att kartlägga våra liv. Detta hävdar Sinan Akdag, Sveriges Konsumenter, i artikeln i DN som bevakade Kontantupprorets seminarium i riksdagen i onsdags.

Har du inte läst? Du hittar artikeln här

31/1 2019      TV4-nyheterna: Kontantupprorets seminarium i riksdagen

Efter onsdagens seminarium i riksdagen sände TV4 ett nyhetsinslag där Björn Eriksson, ordförande för kontantupproret, berättar om varför kontanter behövs.

Ni kan gå in och titta på klippet med Björn här

30/1 2019      Kontantupproret i riksdagen

Idag anordnade Kontantupproret en utfrågning i riksdagen med Artur Ringart i spetsen. Syftet var att diskutera den pågående kontantavvecklingen i handeln, personlig integritet, utanförskap och partiernas enighet i att lagstifta om kontanterna. Hur påverkas egentligen samhället av handelns kontantstopp? Vad är konsekvenserna? Innebär ett kontantlöst samhälle att vi alltid är bevakade? Och kan vi få till en lagstiftning? Frågorna var många. Vår eminenta panel bestod av:

• Christina Tallberg, orförande, PRO
• Peter Persson, riksdagsledamot, (S)
• Lotta Finstorp, riksdagsledamot, (M)
• Per Åsling, riksdagsledamot, (C)
• Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna
• Sinan Akdag, expert integritet och digitalisering, Sveriges Konsumenter
• Björn Eriksson, initiativtagare, Kontantupproret

Seminariet kommer att sändas på SVT Forum på fredag 1/2, kl. 13.30-16.00 eller SVT-play. Detta får ni inte missa!

29/1 2019      Krönika: Därför behövs kontanter! 

Tove Andersson, grundare av KryptoGäris och marknadsansvarig på blockchainbolaget Superblock, har skrivit en vass krönika om varför kontanter behövs. Tove är en ung, lovande kvinna inom tech-branschen och långt ifrån vad man kan kalla en ”bakåtsträvare”. I artikeln ges sakliga och konkreta argument varför kontanterna bör finnas. Bland annat skriver hon om maktmissbruk, säkerhet och integritet.

Gå in och läs krönikan här

28/1 2019      Lurades på en kvarts miljon – ingen hjälp från banken

Bedrägerier är ett växande problem. I fredags berättade Emma Nordin om sin 82-åriga farmor som blivit lurad av en bedragare på 250.000 kr. Emma menar att hennes farmor inte fått någon hjälp från banken och istället blivit runtslussad till olika kundtjänsthandläggare. Likt situationen med Biljardhuset i Malmö (läs artikeln här) har Expressen kontaktat Nordeas presstjänst, och här skylls återigen en bristande förklaring på banksekretessen.

Du kan läsa artikeln om Emmas farmor här.

19/1 2019      Biljardhall tvingas stänga – ville bara slippa dyra kortavgifter

Suzanne Johansson, ägare av Biljardhuset i Malmö, tvingades stänga ner. Företaget erbjuder sina kunder enbart kontantbetalning eftersom de vill slippa dyra kortavgifter, Swish-avgifter och tekniska bekymmer. För ett par veckor sedan fick hon ett brev från Nordea om att deras affärsverksamhet inte kan fortsätta, eftersom banken menar att det saknas tillräcklig kundkännedom. Detta trots att de haft Nordea som bank i 20 år.

Läs artikeln och se klippet här

15/1 2019      Bara en av tusen vill betala kontant – vad beror det på?

Första rapporten från IKEA:s kontantlösa butik utanför Gävle har nu kommit! Enligt branschtidningen Market krävde var tusende kund att få betala kontant. Det som inte framgår däremot är hur denna beräkning har utförts eller andra detaljer. Rapporten lämnar oss därför med många frågor.

Vad tror ni? Läs artikeln här

8/1 2019      När strömavbrottet inträffar: Kontanter är bra att ha 

Gunilla Nordgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet, har uttalat sig i Ny Teknik om samhällets sårbarhet i kriser efter sommarhettan och vinterstormen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i sin broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” att man bör har kontanter i mindre valörer hemma vid en krissituation. Detta går banker och handeln emot när de tar bort den möjligheten.

För tillfället råder strömavbrott runtom i landet efter stormen Alfrida och ett nytt snöoväder är på väg in. Vad händer vid ett strömavbrott? Teknik som är beroende av el och uppkoppling slutar fungera, alltså kortterminaler och telefoner. Vad betalar vi proviant med då i kontantlösa butiker?

Du kan läsa artikeln här

4/1 2019      Polisen: kortbedrägerier nu vanligaste brottet

Polisens nationella IT-brottscentrum konstaterar nu att kortbedrägerier är det vanligaste brottet i Sverige och bedrägerierna har tredubblats under de senaste tio åren.

Vad tror ni detta beror på? Läs artikeln här

3/1 2019      Vilket ansvar har bankerna för kontanthanteringen? 

År 2019 inleddes med ett inslag i P1 plånboken där kontantlösheten i Sverige diskuterades. I programmet intervjuas bland annat sekreterare i Riksbankskommittén och drabbade personer i glesbygden, som påverkas negativt av avvecklingen av bankomater och insättningsautomater. Bankägda Bankomats vd Nina Wenning utfrågades, som menar att en minskad efterfrågan styr kontantavvecklingen och verkar inte vilja sympatisera med de som påverkas negativt..

Har ni lyssnat? Vad tycker ni? Du kan lyssna på inslaget här

19/12 2018       Lindex börjar ta emot kontanter igen

Heja Lindex, som lyssnar på kunderna och återinför kontanter i en tidigare kontantlös butik! Det är härligt att se att företag inom handeln värderar kundernas åsikter. Ett ypperligt exempel på god kundservice. Nu hoppas vi att Lindex kan bli ett föredöme för andra butiker under 2019!👏

Har du ett annat exempel på en butik som lyssnat på kunderna?

17/12 2018     Rånrisk – ett tillräckligt stark argument för kontantlöshet? 

”Men det tjänar ingenting till att argumentera om rånrisken för den är inget annat än ett svepskäl för att dölja det egentliga syftet – att öka förtjänsten.”

Karlstads-tidningen publicerade häromveckan en artikel om det kontantlösa samhällets sårbarhet. I artikeln tar journalisten upp rånrisk-argumentet, som är ett av de starkaste argumenten från våra motståndares sida.

Håller du med? Är rånrisken ett tillräckligt bra argument för kontantlöshet? Läs artikeln här

13/12 2018     Bankföreningen får ett skarpt svar på tal av Björn Eriksson 

”De politiska partierna står bedövande eniga bakom Riksbankskommitténs delbetänkande om tryggad tillgång till kontanter.
Därför är det faktiskt lite underhållande att se hur den finansiella sektorns remissklubb lägger upp sin strategi för att tackla förslaget.”
– Björn Eriksson

Bankföreningens vd Hans Lindberg skrev häromdagen i sin debattartikel att kontanthanteringen inte borde läggas på bankerna. Nu har han fått svar på tal av Björn!💪 
*Tyvärr är artikeln i SvD låst om man inte ha ett medlemskonto(klicka här om du har), därför sammanfattar vi artikeln här:

Björns svar är enkelt och koncist: det är tydligt att den finansiella sektorn återigen försöker förhala processen, och att det börjar bli lite komiskt. Detta eftersom alla politiska partier – från höger till vänster – vill värna kontanterna och stödjer Riksbankskommitténs delbetänkande. Björn påpekar att det är många som känner hopp om tryggheten och friheten kontanterna för med sig. Han avslutar med att kostnaderna för kontanter nog inte är några problem, med tanke på bankernas miljardvinster.

Vad tycker ni?

12/12 2018      Integritet och övervakning – går det ihop? Lyssna i P1! 

Ett viktigt perspektiv av kontantfrågan är den privata integriteten – något som många kanske inte så ofta tänker på i vardagen. Genom att betala med kort eller andra digitala betaltjänster är vi faktiskt ständigt övervakade, och den data som samlas in om oss har vi ingen kontroll över.

Vem är det som utvinner den – och till vilket pris?

P1 har släppt ett intressant program om just detta, om de länder som ligger i framkant med att samla in data från medborgare och de olika sätten att göra detta på – till exempel genom digitala betallösningar.

Tänker ni mycket på övervakning när ni handlar?

11/12 2018     ”Fel att lägga ansvaret för kontanter på banker”

SvD har publicerat en debattartikel där Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen, uttalar sig om kontanterna och ifrågasätter Riksbankskommitténs förslag.

Inte en helt förvånande rubrik med tanke på att Hans Lindberg representerar en branschorganisation för just banker…💰
Vad tycker ni?

10/12 2018     ”Jag ser därför upplägget enbart som en illvillig plan att göra kontanter så dyra att de inte ska gå att hantera på ett marknadsmässigt sätt. Därför uppmanar jag handeln att driva frågan. Upp till kamp mot bankernas depåhantering!”

Björn Eriksson delar med sig av väl valda ord i handelstidningarna Market och Icanyheter (papperstidning).

Vad tycker du? Anser du att det är bankernas makt i slutändan som styr skeppet mot det kontantlösa samhället?

6/12 2018     Hoppsan… 

Se upp i julhandeln gott folk! 🎅🤶 Så kan det gå när chip utan PIN-funktionen används på fel sätt…videon som bilden kommer ifrån kan ni se här – läskigt va?

Kommer ni försöka betala era julklappar med kontanter?

5/12 2018     Error..!⚠️

Vad händer egentligen när man står vid kassan, ska betala sina matvaror för veckan, men har minus på kortet på grund av bankhaveri? Tekniken underlättar många gånger men ibland blir det fel.. och vissa fel är mer omfattande än andra.

För tillfället har bland annat Sparbanken Syd, Skandia och Swedbank stora problem med att transaktioner dras flera gånger. Det kan handla om småsummor men också väldigt höga summor. Ni kan läsa mer här:

https://www.aftonbladet.se/…/skandiabanken-drar-dubbelt-fra…

http://www.kristianstadsbladet.se/…/bankhaveri-tiotusental…/

Har du också blivit drabbat av något liknande? Berätta gärna för nära och kära!

Error

4/12 2018     Björn i radio! 

Efter förra veckans riksdagsbesök sändes igår i P4 Väst ett mycket intressant radioreporage om kontantsituationen. Det börjar verkligen märkas nu att frågan om kontanter inte enbart är omdiskuterad i detta forum, utan även ligger på den politiska och mediala agendan!

Lyssna gärna på reportaget här. 

Vem vill du ska lyssna på detta program? Prata och diskutera gärna och sprida Björns ord!

Björn Eriksson

3/12 2018     TUNE IN! 📢

Runt 15:10 idag kommer Kontantupprorets Björn Eriksson befinna sig i P4 Väst studion för en intervju om kontanter.
Skruva upp volymen eller sätt på er hörlurarna och lyssna här📻:

3/12 2018     ”Digital diktatur”?

Många länder har för tillfället blickarna riktade mot Sverige, eftersom att vi är så långt framskrida i processen mot ett kontantlöst samhälle. Nu har en finsk tidning publicerat en artikel där Björn Eriksson uttalar sig om bland annat ökade nätbedrägerier och rikets säkerhet.

Håller ni med Björn? Läs artikeln här.

1/12 2018     Pengatvätt via Swish

Ett av våra motståndares argument är att samhället är säkrare utan kontanter på grund av pengatvätt och rånrisker. Vi bemöter detta argument med att brottslingar alltid kommer hitta nya sätt och istället börja utnyttja digitaliseringen. Nu har både P3 och P4 varnat folk för pengatvätt genom Swish, något som ökat de tre senaste åren.

Har ni hört talas om detta?

Här kan ni lyssna på nyheten på P4:as hemsida.

24/11 2018     JUST NU! 🚨

Björn Eriksson och Kontantupproret befinner sig i Sveriges Riksdag för att träffa representanter från samtliga partier. Tillsammans kommer vi att diskutera kontantfrågan i sin helhet, Riksbankskommitténs utlåtande och det fortsatta arbetet för att få till en eventuell lagstiftning i frågan. Spännande!

Björn riksdagen tårta

28/11 2018     ”Nu har vi äntligen ett politiskt förslag som alla är eniga om, som är realistiskt att genomföra och som fått tunga remissinstansers gillande. Då finns ingen anledning att återigen förhala processen.”

Björn Eriksson ger svar på tal till Bankomats vd Nina Wenning, som häromdagen skrev en debattartikel där hon argumenterade för att Riksbankskommitténs förslag bör skrotas. Hon menar att bankerna inte ska behöva vara med och ta ansvar för kontanterna.

Du kan läsa mer om vad Björn har att säga här.

Tyck gärna till!📢

27/11 2018     ”Men att upprätthålla en fungerande infrastruktur för kontanter i Sverige kan inte vara privata aktörers ansvar – ett så pass grundläggande samhällsbehov måste vila på statens axlar”

Intressant artikel från Svd där Bankomats vd Nina Wenning delar med sig av sina tankar kring vad som pågår i kontantfrågan.

Har ni läst? 👇 Läs den annars här.

15/11 2018:    PRO uppmanar till bojkott!

Kampen för en rättvis handel fortsätter och PRO uppmanar till bojkott av kontantlösa butiker. Vi vill gå i organisationens fotspår med ledorden – ”Inga kontanter – inga kunder”.

Dela gärna med dig av idéer vad du kan göra för att påverka denna fråga! 📢

Här kan du läsa mer om bojkotten.

bojkott kontanter

6/11 2018:    Ping!📜Riksbanken välkomnar Riksbankskommitténs delbetänkande om kontanter.

Har ni läst pressmeddelandet och vad tycker ni?😀

31/10 2018:     Glad Halloween önskar vi på Kontantupproret!🎃

KOntantupproret halloween

25/10 2018: Slutreplik mot IKEA 

Kontantupprorets Björn Eriksson har nu sagt sin slutreplik till Aftonbladet om IKEA:s kontantlöshet – ni kan läsa artikeln nedan.

Vi ser också att det är en livlig debatt här på sidan med många viktiga och skickliga argument för kontanter.

Vill du vara med och påverka IKEA i deras beslut om kontanter? Ett tips är då att skriva (med god ton såklart) till möbeljättens kundservice. 

Läs artikeln här.

23/10 2018 ”Vi vill att alla ska känna sig välkomna till Ikea”

IKEA har nu gått ut och kommenterat Kontantupprorets senaste debattartikel om avskaffandet av kontanter, spännande läsning.

Vad tycker du om svaret?

Läs artikeln här

22/10 2018     ”De här människorna är nu alltså inte välkomna att handla i ”hela folkets möbelvaruhus”. Vad hände med den inkluderande synen på kunderna? Är inte allas pengar lika mycket värda?”

Björn Eriksson, Kontantupproret, delar med sig av sina tankar i Aftonbladet debatt om att Sveriges mest välkända varumärke nu testar kontantförbud.

Läs gärna artikeln här:

8/10 2018     News alert!

1,1 miljoner människor i Sverige lever i digitalt utanförskap enligt en stor undersökning av Internetstiftelsen som nyligen publicerats. Det är en tiondel av Sveriges befolkning. En tiondel vi på Kontantupproret kommer fortsätta att kämpa för, för vi vill ha ett Sverige för alla där inga människor diskrimineras för att de inte kan eller vill använda kontanter.

Läs artikeln här

3/10 2018     ”Ett samhälle för alla”

Det är många i det svenska samhället som är i behov av kontanter och av olika anledningar inte kan eller vill använda enbart digitala betallösningar. Kontanter behövs i ”ett samhälle för alla” och det visar bara några av notiserna här nedan.

Varför tycker just du att vi ska behålla kontanterna?

Collage notiser kontanter.fw

24/9 2018     Vi är glada att meddela att SeniorNet ställer sig bakom Kontantupproret! 
SeniorNet är en förening som verkar för att äldre ska lära sig IT och kunna använda sig av digitala lösningar. Att denna digitalpositiva förening stöttar oss ser vi som ett ytterligare bevis på kontanterna verkligen behövs i samhället!

Läs gärna vidare i artikeln här:

19/9 2018     Nu har även turisterna sagt sitt om kontanterna!

Vi är eniga i kontantfrågan. Turismen omsatte 317 miljarder kronor i Sverige förra året, är detta inte viktigt att värna om?

Intressant läsning om detta i artikeln som du hittar här.

9/9 2018    ”Nej, vi är varken lastgamla, bakåtsträvande eller teknikfientliga…”

”…tvärtom, maken arbetar som IT-tekniker. Just därför vet han mycket väl hur känsligt ett helt elektroniskt databaserat betalsystem kan vara”.

Så skriver Rose i en insändare idag om att hon och hennes familj bojkottar IKEA som har slutat med kontanthantering. Intressant läsning!

Hur reagerar du när butiker inte längre hanterar kontanter?

Läs artikeln här.

Bild Canva inför valet

7/9 2018     ”Sätt ett kryss för de mest kontantvänliga kandidaterna innan du lägger röstsedlarna på lådan.” 

Valveckan är här! Politikerna har lyssnat på folket och samtliga partier är eniga om att kontanter måste finnas kvar i samhället. Det visar ett delbetänkande om kontanternas framtid som en enig parlamentarisk kommitté lämnade över till finansmarknadsminister Per Bolund i maj i år. Vad innebär delbetänkandet? Och hur kan du påverka kontanternas överlevnad i valet 2018?

Läs debattartikeln skriven av Kontantupprorets Björn Eriksson här.

28/8 2018     Just nu – Swish ligger nere!

Vad händer när tekniken inte längre funkar? Kontanter som betalningsmetod överbelastas inte – det behövs ett robust betalsystem som komplement! Läs artikeln här.

10/8 2018     Hej igen! 
Nu är vi på Kontantupproret åter i arbete efter sommaren. Vi vill inleda med att dela en artikel om en bank som på ett fiffigt sätt uppmärksammar sin bankomat som riskerar att försvinna. Läs artikeln här. 

Kö Överlida 4


Kontantupproret tar sommaruppehåll! Vi hörs och ses i augusti igen. Trevlig sommar!

Miranda & JASON

6/7 2018     Lyckad paneldebatt i Almedalen!
I dagens Metro kan du läsa om Kontantupprorets lyckade paneldebatt i Almedalen. Ämnen som avhandlades var kort/BankID-bedrägerier, men också Riksbankskommittés förslag om att lagstifta om att banker måste hantera kontanter. Äntligen är vi på väg i rätt riktning! Läs artikeln här.

6/7 2018     Kom till Mjöbäcks Sparbank i Överlida på fredag 6/7!
Vi skulle vilja slå ett slag för nedanstående aktivitet som Mjöbäcks Sparbank i Överlida står för. De vill rädda kvar sin uttagsautomat och behöver öka antalet uttag för att lyckas med detta. Därför delar de på fredag mellan kl. 11-12 ut 100 konor till alla som tar ut pengar under denna timme. Vi på Kontantupproret hejar på er!
Lär mer här. 


30/6 2018
     Kontantupproret firar 5 år!
Lagom till Almedalsveckan uppmärksammar SVT Kontantupprorets nu femåriga kamp för kontanternas överlevnad! Vi är glada över att politikerna äntligen vaknat och inser att en miljon människor håller på att lämnas utanför. Vi finns som vanligt på plats i Almedalen för att kämpa vidare med frågan. Läs artikeln
här: 

5/7 2018     Välkommen att lyssna på Kontantupprorets paneldebatt i Almedalen! 
Representanter från PRO, BankID, Polisen, riksdagspartier och givetvis Björn Eriksson kommer att diskutera problematiken kring kort- och bankID-bedrägerier. Torsdag 5 juli kl. 09.00-09.50, Strandvägen H538 i Visby Gotland.

35971451_2348612265365467_5440327691070865408_n

12/6 2018     Kontantupproret jublar över Riksbankskommitténs delbetänkande!
Idag medverkade Kontantupprorets Björn Eriksson i TV4 Nyhetsmorgon om riskerna med ett kontantlöst samhälle. Se klippet här.

11/6 2018     Riksbankskommitténs delbetänkande – ”Stora banker skyldiga att se till att det finns kontanter”
Klockan 09.00 idag överlämnas Riksbankskommitténs delbetänkande SOU 2018:42 ”Tryggad tillgång till kontanter” till finansmarknadsminister Per Bolund. Läs Riksbankskommitténs debattartikel nedan där vi på Kontantupproret jublar över innehållet. De kräver att storbankerna tar sitt ansvar! Läs kommitténs debattartikel i DN. 

5/6 2018     Har du kontanter hemma vid händelse av kris?
Det har väl knappast gått någon förbi att MSB skickat ut en uppdaterad version av Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll?! I den nämns kontanter som en av förnödenheterna. Är du förberedd när t.ex. strömmen går? Läs krönikan om ämnet här. 

29/5 2018     M-politiker varnar för faror med kontantlöst samhälle
Fler och fler politiker verkar vakna till liv gällande kontantfrågan och det är inte en dag för tidigt (!). Nu håller vi på Kontantupproret tummarna för att ännu fler politiker hakar på. Lär debattartikeln här.

26/5 2018   PRO kommenterar Riksbankens undersökning om svenskarnas betalvanor
I förra veckan spreds budskapet från Riksbankens undersökning av svenska folkets betalningsvanor; att svenskarna minsann klarar sig utan kontanter. Däremot får inte undersökningens resultat gällande åldersgruppen 65–84 år lika stora rubriker. I denna grupp använde nästan 80 procent kontanter under senaste månaden. Luktar diskriminering lång väg! Läs deras uttalande här.

PRO_rgb

25/5 2018     Hjälp till att kräva besked av politikerna i kontantfrågan!
Samhället och det finansiella systemet ska kunna hantera kontanter i hela landet! Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, medlemmar i Kontantupproret, uppmanar nu finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund att ta initiativ till att säkerställa att kontanthantering fungerar i hela Sverige. Läs deras uttalande här.

csm_sticker-yellow_416320d64b

24/5 2018     Rappa på med att preppa inför krisen, Morgan
Det har varit heta diskussioner en längre tid om hur pass förberedda svenska folket är vid händelse av kris och krig. Har du t.ex. kontanter hemma ifall en krissituation skulle uppstå och de digitala betalsystemen stängs ner? Det är ett av MSB:s råd när de skickar ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll nästa vecka. Läs mer här. 

23/5 2018     Om de inte tar kontanter, be om en faktura!
Om de inte tar kontanter, be om en faktura, skriver Ronny Larsson i Sydsvenskan. Håller du med? Läs Ronnys insändare här. 

20/5 2018     Tack för att Du stödjer vårt arbete!
Vi skulle vilja tacka alla som stöder oss kring kontantfrågan. Kerstin Forssén från Vintrosa har skrivit en fin insändare där hon uppmärksammar vårt arbete. Tack Kerstin för hejarop och pepp! Läs insändaren här.

5/5 2018     Ledare: Vägra inte kontanter, Kalle Sandström!
För några dagar sedan uppmanade Björn Eriksson i en debattartikel att ställa dina lokalpolitiker mot väggen i kontantfrågan (Se tidigare inlägg). En av dem som gjort detta är Anders Gustafsson, som ställer landstingsrådet mot väggen i kontantfrågan efter att flera verksamheter inom Landstinget Blekinge slutat ta emot kontanter. Låt dig inspireras av denna text och skriv in till din lokaltidning!

1/5 2018     Nu krävs besked om kontanterna!
Läs gärna Björns debatt där han uppmanar att ställa kommunpolitikerna mot väggen och kräva besked i kontantfrågan. Debatten finns här.


25/4 2018     Snart lever vi utan sedlar i medelklassens tyranni
”Snart lever vi utan kontanter i medeklassens tyranni. Det pedantiska samhället där alla är ordentliga och inget har att dölja. För det går inte att dölja något”, skriver Peter Kadhammar i Aftonbladet. Staten behöver ta ansvar för betalsystemen, de kan inte kontrolleras av privata aktörer! Vad tycker du? Läs Peters text
här.

19/4 2018     Bedragare kapade Björns Bank-ID: kom över 300 000 kronor
Genom att skapa ett bank-id i 81-årige Björn Eschrichts namn kunde bedragaren plocka ut 300 000 från hans bankkonto. Pengarna får han inte tillbaka. Den här historien bevisar ännu en gång att vi inte endast kan förlita oss på de digitala systemen! Läs artikeln
här.

19/4 2018     Polisen om Bank-ID: ”Djävulens påfund”
Varje dag får polisen in anmälningar från äldre som blivit lurade på pengar genom kapade Bank-ID. Polisen Börje Svensson menar att Bank-ID är ”djävulens påfund”. Digitala betalsystem är inget vi kan förlita oss på och det måste finnas alternativ! Läs artikeln här. 

11/4 2018     Debatt: Mamma blev nätrånad – banken bryr sig inte
Bedragare hittar ständigt nya metoder att lura av människor pengar – inte minst via Bank-id. Agneta Lindhs konto tömdes när hon loggade in på sin bank. Det är en skam att SEB och andra banker inte tar något ansvar för dessa brott, skriver Agneta Lindhs dotter i Aftonbladet Debatt. Läs debatten här.

6/4 2018     Fler bankomater stängs: ”Måste anpassa oss”
Johan Nilsson på Bankomat gästade Svd Ekonomistudion i veckan. Han menar på att staten bör ta ökat ansvar för att se till att uttagsautomater finns kvar, istället för att ställa ökade krav på bankerna. Vem tycker du bär ansvaret för kontanternas garanti i vårt samhälle? Se programmet och läs mer
här.

23/3 2018     Gävleborg och övriga landet behöver kontanter
Staten behöver ta ansvar för kontanthanteringen i Gävleborg och övriga landet, skriver Nina Wenning, VD Bankomat. Detta mot bakgrund av en rapport som kom nyligen där Länsstyrelsen i Gävleborgs län beskriver tillgången till betaltjänster i länet. Länsstyrelserna i bland annat Västerbotten och Dalarna har gjort samma bedömning. Kontantupproret håller helt med Nina Wenning! Läs insändaren här.

21/3 2018     Länderna där du inte klarar dig utan kontanter
I Sverige förlitar vi oss allt mer på de digitala betalsystemen. Men långt ifrån alla länder följer samma spår. Tyskland skakar på huvudet åt kort och en dag i Bryssel är svår att ta sig igenom utan kontanter. Vad ska vi då göra i Sverige när de digitala betalsystemen inte fungerar – om vi inte har kvar kontanterna? Läs mer hur det ser ut i andra länder här.21/3 2018     Svenskar vill inte vara kontantfria
Sju av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden, enligt en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Bankomat. Läs mer om undersökningen här.

14/3 2018     Sårbarhet i fokus på välbesökt riksdagsseminarium om kontanter
Idag hölls ett seminarium om kontanternas roll i krislägen i Riksdagen, på initiativ av Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson, riksdagsledamöterna Per Åsling (C) och Håkan Svenneling (V), med flera. Medverkade gjorde experter inom cyberkriminalitet och yttre hotbilder samt riksdagspolitiker som driver kontantfrågan. Politiker från höger till vänster var ense om att det finns en naivitet i frågan som man nu måste ta tag i. Stora förhoppningar fästes vid Riksbankskommitténs kommande betänkande som beräknas komma före valet. Läs mer om seminariet här.
Fb_bild4

14/3 2018     Bara tre kontantkontor kvar för Swedbank: ”Ynkligt”
Idag medverkar Björn och Kontantupproret i en hearing i Riksdagen i ämnet hur extremt sårbart samhället blir med endast digitala betallösningar. Vi menar också att man i rask takt sliter sönder landet, mellan de som använder kort och alla de andra – de som fortfarande vill använda kontanter men som får allt svårare att få tag i pengar. Ynkligt av bankerna tycker vi! Läs artikeln om ämnet i dagens Svd här och dela den gärna!

9/3 2018     Joeri van Laere om kraschande betalsystem
Joeri van Laere är forskare vid Högskolan Skövde där han driver ett forskningsprojekt om konsekvenser för landets försörjning vid avbrott i betalsystemet. Den 14 mars deltar Joeri i panelen på Kontantupprorets seminarium i Riksdagen, där fokus är på kontanternas roll i samhället vid en cyberattack eller en situation där de digitala betalsystemen slås ut. Se klippet nedan där Joeri presenterar sin forskning inför seminariet:

6/3 2018     Utan kontanter blottar vi oss för fienden
Läs Björns debatt i Expressen om sårbarheten med ett kontantlöst samhälle här!

4/3 2018     Kontantupproret får stöd av Riksbankschefen
Stefan Ingves, chef för Sverige Riksbank, skrev nyligen en debattartikel i DN om vikten av att behålla kontanterna i samhället för att stå emot kriser och störningar. Toppen, och på tiden att polletten äntligen har trillat ned, tycker Kontantupprorets ordförande, Björn Eriksson. Läs artikeln här.

1/3 2018     Pågående cyberattack mot tyska regeringens nätverk
Ännu ett skrämmande exempel på dataintrång. Denna gång är den tyska regeringen offret. Föreställ er om vårt svenska betalsystem skulle blir helt digitalt. Vi blir extremt såbara! Läs mer här.

28/2 2018     ”Andra länder fattar inte vad vi håller på med”
Björn Eriksson medverkade i Svd:s ekonomistudio under onsdagsmorgonen, där man diskuterade riskerna med att slussa ut kontanterna helt. Äntligen lyfter media ämnet till en ytterligare nivå! Se hela klippet här.

27/2 2018     Stefan Ingves: ”Privata alternativ på väg att konkurrera ut kronorna”
Vi är på väg mot en situation där allmänhetens betalningsmedel kontrolleras av kommersiella aktörer, skriver Riksbankschef Stefan Ingves i Dagens Nyheter. Ingves menar att det kan bli problematiskt, särskilt i ett krisläge, och föreslår en ny lagstiftning som kan säkra den offentliga styrningen över betalväsendet. Vi på Kontantupproret välkomnar att Stefan Ingves lyfter denna fråga. Heja Ingves! Läs hela artikeln
här.

24/2 2018     Banker blir valfråga i Bräcke
Vilka fler politiker kommer att göra som de i Bräcke? Där kommer kontanterna att bli en viktig fråga att lyfta i årets valrörelse! Läs hela insändaren
 här.

20/2 2018     FN-Chefen: ”Nästa krig börjar med en massiv cyberattack”
När till och med FN-chefen slår larm om riskerna för krigföring genom cyberattacker kanske det är dags att vakna upp?! Om detta skulle ske, vilken backup har vi förutom kontanterna? Läs artikeln här. 

20/2 2018     Sverige oroar sig för att det har gått för långt med digitala betalningar
Kontantutvecklingen i Sverige uppmärksammas ofta i utländska medier. Denna gång i kanadensiska affärstidningen Financial Post. I denna artikel tar de upp faktumet att utvecklingen kan ha gått alltför långt och snabbt.

9/2 2018     Fler automater för kontanter på gång
Samtidigt som många spår kontanternas död sätts flera automater, för både uttag och insättning, upp i hela landet. – Vi ser att många grupper behöver och vill använda kontanter, och vi försöker hantera det, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat. Ett trettiotal orter kommer under året få nya kontantcenter. Vi på Kontantupproret välkomnar Bankomats expandering! Läs mer här.

6/2 2018     Kontanter som en del av vår civila beredskap
Vad händer om våra elektroniska betalsystem slås ut? Lotta Finstorp (M) och Saila Quicklund (M) frågade statsrådet Per Bolund (MP) hur vi ska trygga kontanthanteringen som en del av det civila samhällets beredskap och stärka betalningsförmågan i samhället, även vid en tidpunkt när våra elektroniska betalningssystem slås ut. Frågorna besvarades i en Interpellationsdebatt i Riksdagen den 6 februari. Vi på Kontantupproret tycker det är viktigt att frågan uppmärksammas politisk
t och välkomnar en fortsatt diskussion! Se hela Interpellationen här.

23/1 2018     Christian Dahlgren: Sårbart utan kontanter
”Ty med kontanternas försvinnande görs vi inte bara sårbarare vid nationella krislägen, den personliga integriteten i vardagens fredliga lunk äventyras också.” Christian Dahlgren skriver om sårbarheten utan kontanter och att vi lever farligare om fysiska pengar försvinner. Vi på Kontantupproret tycker att politiker bör ta denna problematik på allvar. Vad tycker du? Läs ledaren här.

23/1 2018     Radio: Det kontantlösa samhället verkar snart vara här
Kontantupprorets Björn Eriksson medverkade i radioprogrammet Godmorgon, världen! förra veckan, där kontantfrågan diskuterades. Medverkade gjorde även Niklas Arvidsson, docent i industriell ekonomi på KTH, som likt oss efterlyser en demokratisk diskussion gällande kontanterna. Politikerna är alldeles för passiva i frågan! Håller du med? Lyssna på inslaget här. 

23/1 2018     Ett kontantlöst samhälle är sårbart
Skribenten Kassören med datorkunskap menar att ett kontantlöst samhälle skulle vara en katastrof för den enskilde individen och gör hela samhället sårbart från yttre hot. Vi på Kontantupproret håller helt och fullt med! Alla med någon som helst kunskap kring det digitala borde förstå hur sårbara vi blir om precis alla pengar blir digitala. Läs hela insändaren här. 

20/1 2018     Debatt: M: Kontanter är en del av vår civila beredskap
”Sverige är ett av de länder i Europa som har kommit längst i det kontantlösa samhället (…) Samtidigt är många fortfarande i behov av kontanter och det är mycket kontanter i omlopp. Så länge bankomater och växlingskontor tillhandahåller kontanter måste också insättning kunna ske smidigt. Här måste vi lyckas hitta en medelväg där vi kan tillgodose allas behov” skriver Saila Quicklund och Lotta Finstorp (M) i Östersunds-Posten. Läs hela debattartikeln här.

13/1 2018     400.000 äldre i Sverige lever i digitalt utanförskap
I takt med att den digitala tekniken snabbt utvecklas är det vissa grupper – främst äldre – som inte hänger med och kommer efter. Minst 400.000 personer över 65 år saknar helt apparater som gör internetanvändning möjlig” visar forskningsprojektet ”Ung teknik, äldres vardag” som drivs av forskaren Dino Viscovi. Här finns hela texten.

12/1 2018     Kriminella överger Bitcoin för en ny favorit
Att ta bort kontanterna löser inte problemet med svarta icke spårbara pengar! De som vill undgå systemet kan alltid hitta nya alternativa vägar. Tidigare var det kryptovalutan bitcoin som hägrade. Nu ökar attraktionskraften hos anonyma valutor som monero, ethereum och Zcash. Digitala pengar är inte en lösning! Läs hela texten
här.

11/1 2018     Boscanin: Lämna inte de äldre utanför
”Många äldre saknar teknik som möjliggör internetanvändning och hamnar därför utanför i den digitala utvecklingen. Det är inte rimligt att den som är 85 år gammal ska vara tvungen att lära sig använda en surfplatta för att kunna ta del av viktiga samhällsfunktioner” skriver GP:s ledarskribent Alexandra Boscanin. Läs hela ledaren här.

3/1 2018     Här är bankerna med bäst vs. sämst kontantservice
Hela texten hittar du här.

21/12 2017    Kontantupproret är kontanternas röst i samhället!
Här frågar vi personer på stan vad dom tycker om ett kontantlöst samhälle.

20/12 2017     ”Väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas”
I en rapport som idag överlämnas till försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver Försvarsberedningen att ”den enskilde har ett ansvar givet de omständigheter som råder i kris och krig” och beredningen föreslår att individen ”ska ha en beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga”.
Här bör ju kontanterna i allra högsta grad räknas in! Vad tycker du?
Läs mer
här


14/12 2017     Vill du engagera dig i Kontantupproret?
Nu har vi på Kontantupproret skapat en Facebook-grupp där du som vill engagera dig ännu mer i kontantfrågan kan bli medlem. Det är många som har hört av sig till oss och vill hjälpa till att kämpa för kontanternas överlevnad. Nu är det alltså möjligt!
Gruppen ska vara ett forum för de som vill ladda ner material till exempelvis informationsspridning, demonstrationer, diskutera lokala aktiviteter, dela idéer, hitta andra ”kontantvänner” på sin ort m.m.

Läs mer härSkärmklipp

2/12 2017     Forskare eller aktivister..?
IT-säkerhetsexperten Mattias Skarec skrev nyligen en tankeväckande artikel om att vi inte är redo för ett kontantlöst samhälle.

Skarec var skeptisk till den slutsats som två ”forskare” kommit fram till som räknat ut att det kontantlösa samhället kommer att inträffa år 2023. Mattias Skarec menar att Sverige är naivt, att vi rusar på mot ett kontantlöst samhälle utan att inse konsekvenserna och att vi behöver en plan b. Denna plan menar Skarec är just kontanter – ett system som finns, som fungerar när allt annat fallerar.
För en vecka sedan hände det intressanta att de så kallade forskarna gick i svaromål på Skarecs artikel. Under den talande rubriken ”Skrota kontanterna – här är lösningarna”, menar forskarna bland annat att vi medborgare måste skaffa kort i flera olika banker, att bankerna ska jobba mer med offlinelösningar och att Riksbanken ska hasta fram en e-krona.
Det intressanta med artikeln är inte forskarnas lite märkliga svar i sig, utan att den så tydligt visar att de att det inte är forskning de sysslar med i det här fallet, utan ren aktivism.

Artikeln finns att läsa här.

1/12 2017    Här är det längst till kontanter!
Ett statligt stöd infördes 2014 för att motverka utvecklingen av minskandet av kontanter, samt förbättra tillgången till grundläggande betaltjänster i områden där avståndet till betalningsförmedling och uttag av kontanter är extra långt. I länsstyrelsernas årliga rapport, som släpps idag, visar det sig dock att det statliga stödet har liten effekt i många län.

Artikeln finns att läsa här

29/11 2017     ”Det sparsamma barnet vaknade till liv”
Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör på tidningen Vi, funderar över den stora skillnaden mellan kontanter och digitala betalningar. Hon bekymrar sig bl.a. över att barn kommer att ha svårare att förhålla sig till pengars värde. Utan kontanter är det lätt att tappa greppet om vad pengar är och hur mycket man verkligen har…

Artikeln finns att läsa här

28/11 2017     Bojkotta dem som inte accepterar kontanter
Ett kontantlös samhälle…
Vill vi verkligen detta? Inser vi konsekvenserna?
Alla transaktioner kommer att bli spårbara. Systemet inbjuder till total kontroll av alla mänskliga aktiviteter med ekonomiskt innehåll. Det blir ett elektroniskt fängelse, där den ekonomiska anonymiteten gått förlorad för alltid. Priset för att vara modern blir slaveri.

Läs debattartikeln här

24/11 2017     Banken ska vara skyldig
Landsbygdspartiet sätter ner foten gällande kontanterna! De kräver i partiprogrammet att Riksbanken ska se till att kontanthantering fungerar i hela landet och att alla banker ska vara skyldiga att hantera kontanter.

Borde fler partier göra likadant inför valet nästa år?

Debattartikeln finns att läsa här

23/11 2017     Kontanter – ett oslagbart bytesmedel
Debattören nedan uppmanar oss alla att fundera över ifall Sverige håller på att förvandlas till ett ”kontrollsamhälle”. Han menar att om vi endast har digitala betalmedel kvar får vi rucka på den personliga integriteten. Håller du med?

Artikeln finns att läsa här

20/11 2017     DEBATT: Vi är inte redo för det kontantlösa samhället
IT-säkerhetsexpert säger ifrån och menar att Sverige inte är redo för ett kontantlöst samhälle.
”Det är väldigt svårt att skapa ett hundraprocentigt säkert system”, säger han.

Debattartikel i Aftonbladet

10/11 2017     Hur försvarar man sig i det kontantlösa samhället?
Björn Eriksson och Kontantupproret i debatt om Handelsanställdas förbunds rapport, som behandlar kontanternas pågående utslussning.
Är du också kritisk till den pågående utvecklingen? Vill du stå där och upptäcka att ditt betalkort har förvandlats till en plastbit utan funktion när systemet ännu en gång havererar?
Nej, tänkte väl det!
Läs hela artikeln här

 8/11 2017     E-kronan – vad ska vi med den till?
E-kronan är tänkt som ett komplement till kontanter och andra betallösningar som finns i dag. Intressant diskussion om den omtalade E-kronan! Vad tror ni om en sådan lösning?

Lyssna på: ”Det kommer vara svårt att betala med kontanter”

4/11 2017     Han tar strid mot bankerna
Fler borde inspireras av riksdagsledamoten Peter Persson och sätta ner foten i kontantfrågan. Läs artikeln här.

3/11 2017    Använd kontanter!
Vi vill uppmana alla att använda kontanter och inte endast prata om att det är ett problem. Hur vi konsumenter väljer att betala påverkar såklart utgången för kontanterna.

Utan handling ingen verkstad!

Skärmklipp

1/11 2017     Bankerna varnar – bedrägerierna ökar!
Nu varnar storbankerna själva – bedrägerierna ökar! Ännu ett skäl att tycka att bankerna gör ett otroligt misstag genom att slussa ut kontanterna. Håller du med?

Se klippet här

31/10 2017     Kontanterna borta inom kort?
Vi på Kontantupproret gör vad vi kan för att vi inte ska hamna där! Vad gör du?

Artikel i Råd&Rön


26/10 2017     Sverige – ett experimentland!
Är vi i Sverige ett experimentland? Det tycker debattören nedan. Hon anser även att det svenska folket inte har fått säga sin mening när det kommer till att slussa ut kontanterna. Håller du med? Borde vi ha en folkomröstning?

Läs debattartikeln här!


21/10 2017     DEBATT: Går det att bromsa det kontantlösa utvecklingen?

Går det att bromsa den kontantlösa utvecklingen frågar sig debattören?! Vad tror du? 

Läs debattartikeln här!

18/10 2017      DEBATT: Konsekvenserna av nedläggandet av lokala bankkontor är förödande
Ännu ett lokalt bankkontor har lagt ned. Den här gången Södra Dalarnas Sparbank i Långshyttan. Debattören Kjell Söderberg menar på att vi kunder har större makt än vi anar. Ett sätt att rädda de små bankkontoren på landsbygden är att byta bank. Håller du med?

Läs hela debattartikeln här!

12/10 2017     Funktionsnedsatta och äldre drabbas när kontanterna försvinner
Fartblinda rusar vi vidare i den digitala världen utan att stanna upp och tänka på konsekvenserna. Hur kan ett kontantlöst samhälle drabba mig personligen? Hur kan det drabba mina medmänniskor? Fundera på detta nästa gång du drar kortet i butiken. Kontanternas överlevnad hänger till stor del på hur vi konsumenter väljer att agera och framförallt betala! #kontantupproret

Läs hela texten här!

02/10 2017     Hur man tar bort en bakåtsträvare
Till alla er som påstår att kontantvänner är bakåtsträvare! Läs krönikan av Claes Jonasson där han reder ut begreppen ”bakåtsträvare” och ”framåtsträvare”, med kontantfrågan som ett klockrent exempel.

Krönikan hittar ni här

29/9 2017     Banksystemet har havererat igen. Politiker och folket måste vakna NU!
Då har det hänt igen!
En banks kunder står helt handfallna då deras konton visar noll kronor, kan inte betala några räkningar eller använda Swish. Folket och framförallt politikerna måste vakna upp NU (!) för att inse att vi inte har någon som helst backup utan kontanterna när sånt här inträffar! 
#kontantupproret

Artikeln finns här

26/9 2017     ”Självklart kunna betala med kontanter”
Idag hade Kontantupproret med dess medlemmar planeringsmöte kring hur vi ska fortsätta att driva kontantfrågan framåt. En av medlemmarna är Hela Sverige ska leva, som skrev ett inlägg på sin hemsida om dagens möte. De länkar dessutom till Kontantupprorets namninsamling. Skriv gärna på om du inte redan gjort det!

Inlägget på Hela Sverige ska leva hittar du här.
Namninsamlingen hittar du här.

20/9 2017     E-krona ska kunna laddas på kort
Nu presenterar Riksbanken sin idé om hur en eventuell framtida e-krona kan se ut. 
– Som med alla elektroniska system är den största risken om det går att hacka, menar Niklas Arvidsson, docent på KTH. 
Tror du på en digital e-krona?

Artikeln finns att läsa här.

17/9 2017     ”Vi vill inte hamna i det kontantlösa samhället”
Ännu ett exempel på en viktig insändare som Erland skickat till sin lokaltidning (NA), där han uttrycker sitt missnöje över kontantfrågan. Låt er alla inspireras av denna text och skriv en egen text som ni skickar till er lokaltidning eller politiker. Om alla hjälps åt kan vi göra skillnad!

Erlands insändare hittar ni här.

11/9 2017     DEBATT: Svenska banker göder de kriminella nätverken
Hur märkligt det än låter så är de svenska storbankerna högst medskyldiga till att göda kriminella nätverk.

Läs hur i Björn Erikssons debatt i dagens Aftonbladet.

Läs debattartikeln här.

21/8 2017     Björn Eriksson: Bingo för kortbedragarna
Har du blivit utsatt för kort- eller kontobedrägerier någon gång? 

Läs Björn Erikssons tankar kring detta i dagens Corren.

Krönikan hittar ni här.

30/8 2017     Växande trend: Kurser i kort-bedrägeri
Har ni hört talas om något så galet som online-kurser i kortbedrägerier?

Det har blivit verklighet! En ny undersökning gjord av it-säkerhetsföretaget Digital Shadow visar att fenomenet existerar. 
Genom att betala 4.000-5.000 kronor för en kurs sägs man kunna tjäna motsvarande 100.000 kronor i månaden på bedrägerier. Än så länge finns kurserna endast på ryska, men det är ändå en skrämmande utveckling. 
Är detta ett samhälle vi vill ha? Kontanter måste finnas kvar!

Artikeln hittar du här.

27/8 2017     Kontanterna kan bli en valfråga!
I dagens DN läser ni om hur vi på Kontantupproret vill och hoppas att kontantfrågan ska bli en valfråga 2018. Svenska folket har ännu inte fått säga sitt i denna fråga! Kontanternas vara eller icke vara är en demokratifråga och inget annat. Håller du med?

Läs hela artikeln i DN här.

25/8 2017    ”Bara bankerna som vinner på ett kontantlöst samhälle”
Är du också upprörd, ledsen och förbannad för att svenska folket inte har fått säga sitt i kontanternas vara eller icke vara? Gör då som debattören i Borås Tidning och skriv en text kring hur du tänker och känner kring denna fråga. Skicka sedan in den till din lokaltidnings debattredaktion. Ju fler vi är som ryter ifrån, desto större gehör kommer vi att få! Cash is king!

Debattartikeln hittar du här.

22/8 2017     VIKTIG INFORMATION!
Några personer har hört av sig till oss och berättat att de får nyhetsbrev skickat till sin mejl, som ej går av avregistrera. Avsändaren är hangthebankers@kontantuppropet.nu. Detta är INTE vår mejladress och vi har inget med detta innehåll att göra. Vi på Kontantupproret driver endast kontantfrågan och inga andra frågor. Får ni dessa mejl och inte vill ha dem, råder vi er att markera dessa som Skräppost. Vi på Kontantupproret skickar inte ut några nyhetsbrev. Vänligen, gänget på Kontantupproret

10/8 2017     Ny rapport om kontanter
Två tredjedelar av Sveriges handlare tror att de slutar acceptera kontanter senast 2030. Det visar en ny rapport, gjord av KTH, som ännu inte är släppt. Det finns många fördelar med kort, men de flesta glömmer ofta bort integritetsfrågan. I t.ex. Tyskland är integritetsfrågan en av de avgörande orsakerna till att de oftast använder betalkort. Vi svenskar litar blint på bankerna, men borde tänka längre än vad näsan räcker och lära av tyskarna i detta fall! 

Se klippet från Nyhetsmorgon här.

7/8 2017     Cash is trash?
Känner du skam över att komma in på banken och be dem växla in högen med kontanter du har med dig? Läs den målande beskrivningen om hur Fredrik Johansson känner när han går in på banken och ber om denna självklara (!) tjänst. Artikeln hittar du här. 

2/8 2017     Bankerna rånar oss!
Komikern Özz Nûjen har förstått exakt det många inte har tänkt på! Allmänheten rånar inte längre bankerna, bankerna rånar allmänheten!

”De sparkar personal i tusentals och anställer oss kunder i stället, vi får inget betalt, tvärtom, vi betalar för ”tjänsten” eller egentligen vi betalar för att arbeta för bankerna, som tjänar miljarders kronor på färre egen personal i arbete och på fler dumma kunder som utför arbetet gratis.”

Läs Özz klockrena krönika här.

21/7 2017   Kontantupprorets paneldiskussionen i Almedalen 2017

4/7 2017     Bankerna vägrar diskutera kontanter – ”ynkligt”!
Se nyhetsinslaget där Kontantupprorets Björn Eriksson tycker att bankerna beter sig ”ynkligt” som inte vill diskutera frågan med folket. Tv4 frågar också en generad Swedbank-vd om de själva tycker att de tagit dialogen.

Se klippet här.

4/7 2017     Många driver kontantfrågan i Almedalen i år!
Fler och fler företag, organisationer och också allmänheten börjar tycka att kontanternas vara eller icke vara blir allt viktigare. I veckan har vi bland annat lyssnat på pensionärsorganisationernas paneldiskussion med temat ”Varför måste kontanter bort?”. Många äldre upplever att bankerna kör över dem och deras åsikter. Å andra sidan är kontantfrågan inte endast en angelägenhet för pensionärer. Detta är en fråga vi alla borde fundera på, t.ex. hur sårbart vårt samhälle blir med endast digitala betalmedel, integriteten (du kan alltid spåras) etc. 

3/7 2017     Kontantupproret på plats i Almedalen!
Idag jobbar vi för fullt med att locka folk till vårt seminarium på onsdag kl 11, Strandvägen 4 i Almedalen. Där kommer vår panel att diskutera hur sårbara våra betalsystem verkligen är. Vad händer ifall de digitala betalsystemet slås ut? Vad är plan B?

Kom gärna och lyssna!

30/6 2017     Idag är sista dagen att bli av med gamla sedlar och mynt!
Vad kan du göra med dina mynt och sedlar som man plötsligt bestämt inte är något värda?
Det frågar sig Johan Ehrenberg i dagens ledare i ETC. Han föreslår att du skickar dem till Stefan Ingves. Kräv att få ut det du sparat ihop. Dränk Riksbanken med miljarder mynt så kanske man förstår att förtroende är inget man har. Det är något man får – om man slutar jäklas med folk. Läs artikeln här

Holiday (1)

20/6 2017     Lystring!
Nu är det endast tio dagar kvar innan det är för sent att lämna in dina gamla mynt och sedlar. Hela 9 miljarder är fortfarande på vift! Se till att skramla ihop pengarna du har hemma och lämna in dem på närmsta bank (om de tar emot kontanter), butik eller handla upp dem. Se dagens nyhetsklippet om ämnet här

14/6 2017     Vad är värdet med kontanter?
Lyssna till en mycket intressant diskussion mellan radioredaktören Ann Sandin-Lindgren och konstnären Charlotte Krook om kontanter. Charlotte är engagerad i Kontantupproret och har flera tänkvärda åsikter och tankar kring ett kontantlöst samhälle. Hon medverkar även i vår pamflett ”Inte kontanta med kort”, som du hittar här.
Lyssna på radioprogrammet:
 här


2/6 2017     Krönika om kortbedrägerier

Läs Björn Erikssons senaste krönika som publicerades idag. Den handlar om hur vanligt förekommande kortbedrägerier är och bankernas (icke)hanterande av problemet. 

29/5 2017     Ny metod för ID-kapningar
ID-kapningar och kortbedrägerier är ett växande problem som varit mycket omtalat i media den senaste tiden. Igår skrev bl.a. Expressen om en ny metod för ID-kapningar. Läs Kontantupprorets nya skrift ”Korttricket” och få tips på hur du skyddar dig mot ID-kapning och kortbedrägerier. Du hittar den under fliken ”Ladda ner våra böcker”.

18/5 2017     Kontantupproret lanserar Korttricket – Tv4 Nyhetsmorgon
Igår morse lanserade Björn Eriksson Kontantupprorets nya skrift Korttricket som bl.a. berättar hur bankerna mörkar antalet kortbedrägerier, samt hur du skyddar dina värdehandlingar och pengar på kontot. Se klippet här

17/5 2017     Idag lanseras vår nya skrift Korttricket
Kortbedrägerierna växer lavinartat och antalet anmälningar ökade med 40 procent förra året. 77 000 svenskar anmälde då att de fått sina kortuppgifter stulna. Det finns till och med en organiserad svart marknad med standardpriser och kundsupport på det som kallas Darknet för stulna kortuppgifter. Just nu ligger priset för ett kort inkl. kontonummer, namn, giltighetstid och cvv-kod på 250 kr styck.

Men de anmälda bedrägerierna är bara toppen på ett isberg. De allra flesta bedrägerier får varken vi kunder eller polisen veta något om. Bankerna har programvara som bevakar alla transaktioner på våra konton (var och när vi brukar handla mm) och sker det en transaktion som är uppenbart misstänkt, (som sticker ut från våra vanor och rörelsemönster) så ersätter banken de stulna pengarna utan att meddela att kunden blivit utsatt för bedrägeri och utan att redovisa uttaget och insättningen på kontot. Anledningen till att de väljer att lägga locket på är att de är helt beroende av kundernas förtroende.

Bankerna lägger faktiskt enorma belopp på att sätta in pengar på kundernas konton utan att blanda in polisen. De tjänar så stora belopp på kortbetalningar att det är värt kostnaden. Bankerna ser alltså kostnaden för brottsligheten som en ren transaktionskostnad.

Vi på Kontantupproret har på grund av detta tagit fram skriften Korttricket som förklarar hur det verkligen ligger till. Du får även konkreta tips på hur du skyddar dina personliga uppgifter och pengar. Här kan du läsa skriften.

Skärmklipp

16/5 2017    Missa inte! Björn Eriksson i TV4, 17 maj
Imorgon bitti medverkar Björn Eriksson i Tv4 Nyhetsmorgon. Ledtråd: Det kommer att handla om kontantfrågan 🙂

Bänka er framför tv:n strax efter 07.00. Detta vill ni inte missa!

Skärmavbild 2017-05-16 kl. 17.36.31


13/4 2017     Glad påsk önskar vi på Kontantupproret!
Ett ypperligt tillfälle att ge bort lite kontanter till nära och kära tillsammans med godiset i påskägget 🙂

painted-eggs-for-easter

1/4 2017     Genialisk ledare om kontanter!
Nedan kan du läsa Björn Forsbergs rent utav genialiska ledare, där han uppmanar oss att våga ställa Varför-frågan när olika verksamheter vägrar kontanter. Man får sig verkligen en tankeställare!

Vågar du ställa den ”obekväma” Varför-frågan? Det gör vi!

8/3 2017     Björn Eriksson och Kontantupproret i tysk tv
Nyligen medverkade Björn Eriksson och Kontantupproret i tysk tv. Som så många andra internationella medier var de lika förundrade över den utveckling som just nu pågår i Sverige. Se intervjun nedan. 

Björn

3/3 2017     Vår nya skrift: Inte kontanta med kort!
Kontantvänner! Ni har väl inte missat vår nya skrift Inte kontanta med kort? Vi på Kontantupproret inklusive Björn Eriksson får dagligen höra från både unga och äldre hur de på olika sätt drabbas i vardagen av att kontanter blir allt svårare att hantera. Vi har länge velat sprida dessa berättelser, för att makthavarna och bankerna ska förstå omfattningen på problemet. Därför har vi nu samlat några av dessa berättelser i en skrift som ni hittar längst upp på sidan under fliken ”Våra skrifter”.

inte kon

25/1 2017     Det skrivs fortfarande om kontantutfrågningen i Riksdagen!
Harriet Danielsson var en av många som deltog i Riksdagen. Hör vad hon har och säga om utfrågningen och kontanter nedan (sidan 4 i e-magasinet).


21/1 2017     Kontantutfrågningen i riksdagen blev en succé!
Torsdagens kontantutfrågning i Andrakammarsalen blev inget annat än succé. Intresset var enormt och 200 personer köade utanför riksdagen för att ta del av diskussionen. Läs Björn Erikssons debatt nedan där han summerar utfrågningen.

16112705_2038635656363131_4942928776482556622_o

19/1 2017     Kontantupproret i riksdagen idag!
Idag är det dags! Kontantupproret ska delta i en paneldiskussion om kontanternas överlevnad i riksdagen, som Per Åsling (ordf i skatteutskottet) bjuder in till. Övriga deltagare är bland annat företagarna Harriet Danielsson och Per-Åke Asplund, Ica-handlarnas förbund, Björn Eriksson, PRO, SPF, Småföretagarnas riksförbund m.fl.

Diskussionen kommer att sändas på måndag den 23 januari i SVT2 kl 13.50.

16/1 2017     Bankerna måste ta ett samhällsansvar!
Vi knappar in våra kortuppgifter i butiker eller när vi beställer varor på nätet, utan att tänka på att vi samtidigt ger ut konfidentiell information. I takt med den tekniska utvecklingen ökar också internetbedrägerierna. Bankerna måste ta ett samhällsansvar enligt Björn Eriksson. Vad tycker ni?

2/1 2017     Fransk TV fascineras över Sveriges (icke)hantering av kontanter
I december reste ett franskt tv-team till Sverige, då de som många andra länder hört talas om hur kontanthanteringen ser ut hos oss. De har bland annat besökt en biograf, Nordea, pratat med en säljare av Situation Sthlm samt med vår Björn Eriksson. Se klippet nedan, ca 10 minuter in.

5/12 2016     P4 Gotland diskuterar kontanter
Allt färre bankkontor tar emot kontanter för insättning. För föreningslivet som hanterar mycket kontanter vid olika evenemang är det här ett problem. Lyssna på inslaget nedan om hur Gotland resonerar kring åtgärder. Klicka på bilden eller här för att komma till inslaget.

28/11 2016     Kontantupproret i Chef & Karriär
Chef & Karriär uppmärksammar Björn Erikssons gedigna arbete för kontanternas överlevnad. Björn och vi på Kontantupproret menar att kontantfrågan främst är en demokratifråga – en massa människor lämnas i sticket för att bankerna ska tjäna storkovan.

1/11 2016    Kontantlöst på biograferna
Från och med denna vecka går det inte att betala med kontanter på 35 biografer runtom i Sverige.

–  På detta vis utesluter man många grupper i samhället, menar Kontantupprorets Björn Eriksson som uttalar sig i Aftonbladet TV.


10/10 2016    Kontantupproret i tidningen The New Yorker
I augusti fick Kontantupproret besök av en journalisten Nathan Heller från The New Yorker, som så många andra utländska besökare förundrades över hur Sverige går mot ett alltmer kontantlöst samhälle. Nedan kan du läsa hans målande berättelse om sin visit i Stockholm. Han hann prata med både Björn Eriksson, Per Bolund, PRO m.fl. samt hamnade i flera situationer där han inte kunde använda kontanter…

Klicka på bilden för att läsa hela artikeln.


30/9 2016    Björn Eriksson i News55 ”Så har politiker och banker manipulerat bort kontanter”
Björn Eriksson i ny krönika: Han ställer sig frågan varför inte ett beslut om ansvaret för kontanthanteringen fattas NU av politikerna! In och läs hela krönikan här.

http://www.news55.se/kronikor/sa-har-politiker-och-banker-manipulerat-bort-kontanter/


24/8 2016 Björn Eriksson i DI – ”Det är en demokratifråga”

10/8 2016    Debattartikel i Aftonbladet
Ännu en debattartikel skriven av Björn Eriksson tillsammans med journalisten och författaren Ken Olofsson. Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går snabbt. Vi ser nu tydligt att privatiseringen av kontantförsörjningen var ett felbeslut, skriver debattörerna och kräver att finansmarknadsminister Per Bolund tar fram förslag på hur kontantförsörjningen kan säkras.

Läs artikeln här

20/7 2016    Kontantupproret i Almedalen
Under årets Almedalsvecka var Kontantupproret på plats och bjöd på onsdagen in till ett seminarium med rubriken ”Hur säkert är ett samhälle utan kontanter”. Seminariet anordnades i Säkerhetsbranschens ”Säkerhetspaviljong” och var precis som förra året ett av de mest välbesökta seminarierna Säkerhetsbranschen anordnade under veckan.

Panelen bestod av:

  • Björn Eriksson, Ordförande, SäkerhetsBranschen.
  • Charlie Söderberg, föreläsare och Rikedomscoach.
  • Daniel Akenine, teknik- säkerhetschef, Microsoft.
  • Per Geijer, säkerhetschef, Svensk Handel.
  • Svante Werger, kommunikationsdirektör, MSB.

Moderator: Hasse Aro.

5/7 2016    Kontantupproret i Almedalen
Kontantupproret har under veckan varit i Almedalen. Björn Eriksson bland annat blev intervjuad av SvD:s Peter Alestig om att en övergång till ett kontantlöst samhälle både är orättvist och farligt. Se klippet
här.

251ed2cd-805d-4d64-8a65-017465720585

Skärmklipp

20/5 2016

Kontantvänner! PRO och SPF Seniorerna har precis startat varsin namninsamling där de kräver att kontanterna finns kvar som betalningsmedel tillsammans med digitala lösningar, exempelvis betalkort. Skriv på båda insamlingarna för bästa effekt!
Underskrifterna kommer att lämnas över till ansvarig minister den 30:e juni 2016. Klicka på länkarna nedan och skriv på så det ryker!!

PRO

SPF Seniorerna

test kontanter namnsida 3

25/4 2016

Nyligen medverkade Björn Eriksson i den tyska tv-kanalen ARD. Inslaget handlar bland annat om hur Sverige särskiljer sig från övriga Europa med att använda betalkort och Swish i den utsträckning vi gör. Björn menar att det är ett demokratiskt problem att folk tvingas att använda kort och att det finns människor som exkluderas som t.ex. pensionärer.
Detta tv-inslag visar ännu en gång på hur man långt utanför Sveriges gränser förundras över hur det kunde bli såhär!

31/3 2016

Kontantupproret har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser!
Ron Delnevo, europachef för ATM Industry Association (förespråkare för bankomater), är en av många som tycker att svenska bankers ickehanteringen av kontanter är skamlig.

Läs nedan om Kontantupprorets internationella stöd.

http://www.securityuser.com/se/news.asp?newsid=8664

Ron Delnevo, europachef för ATM Industry Association (ATMIA) och Björn Eriksson, ordförande för Säkerhetsbranschen.

17/2 2016

Igår firade Kontantupproret sin första (och förhoppningsvis sista födelsedag), som initiativtagaren Björn Eriksson uttryckte sig under 1-årsjubileet. Han menar att det är galenskap att vi ens har behövt skapa detta nätverk för att poängtera vår självklara rättighet till att använda kontanter i det svenska samhället.

Men så länge samhället hotas av att bli kontantlöst kommer vi att finnas kvar och kämpa för folkets rätt att bestämma över sina egna pengar. Vi har nu blivit många anhängare och vi fortsätter hela tiden att växa.

Tillsammans är vi starka!

Kontantupproret tårta

4/2 2016

Vi mottar ett svar från Ordförande i riksbanksfullmäktige på skrivelsen Kontantupproret skickade före jul. Det hänvisas i svaret till den dialog Kontantupproret haft med tjänstemän på Riksbanken tidigare.

PDF på länk: Svar till Kontantupproret från riksbanksfullmäktige feb 2016

13/1 2016 

Kontantupproret har sänt en skrivelse till Riksbankens fullmäktige där vi framfört tre önskemål som vi hemställer att Riksbankens fullmäktige ställer sig bakom:

  1. Att banker som vänder sig till större grupper av konsumenter åläggs att i någon form hantera kontanter. Det kan ske genom att Riksbanken ställer krav på banker som har ett geografiskt spritt kontorsnät att hantera kontanter. Ett sådant krav finns på bankerna i Norge och det har visat sig fungera väl.
  2. Att stötta kommuner som inom ramen för offentlig upphandling kräver att banken som hanterar kommunens finanser också hanterar kontanter, genom att finna praktiska former för hur detta kan ske.
  3. Att Riksbanken sätter press på Finansinspektionen att ålägga banker att redovisa sina förluster på kontokortbedrägerier.

Lika mycket som vi värdesätter Riksbankens vilja att föra en konstruktiv diskussion med oss, lika irriterande är det att bankerna undviker att föra någon som helst diskussion i frågan utan fortsätter att ducka. Den hållningen drabbar dock bankerna själva i förlängningen. Kan Riksbanken bidra till att medverka till att bankerna tar sitt förnuft till fånga blir ingen gladare än vi.

Stockholm den 22 december 2015

PDF på länk: Skrivelse till Riksbanksfullmäktige från Kontantupproret dec 2015

10/7 2015    Kontantupproret i Almedalen

Under årets Almedalsvecka var Kontantupproret på plats och bjöd på onsdagen in till ett seminarium med rubriken ”Har kontanterna spelat ut sin roll?”. Seminariet anordnades i Säkerhetsbranschens ”Säkerhetspaviljong” och var ett av de mest välbesökta seminarierna Säkerhetsbranschen anordnade under veckan.

Panelen bestod av:

  • Björn Eriksson, Ordförande, SäkerhetsBranschen.
  • Wiggo Lindgren, Vice ordförande, Småföretagarnas Riksförbund.
  • Jan Ericson (M) , Riksdagsledamot, Finansutskottet.
  • Christina Rogestam, Ordförande, SPF.
  • Charlie Söderberg, Rikedomscoach.
  • Per Åsling (C), Riksdagsledamot, Skatteutskottet.

Moderator: Malou von Sivers

28/4 2015

Måndagen den 27 april kallade Finansmarknadsminister Per Bolund till möte på finansdepartementet kring frågan om hantering av kontanter. SäkerhetsBranschen representerades av undertecknad och Patrik Högberg. Till mötet hade också kallats bl.a. representanter för Riksbanken, Svenska Bankföreningen, Finansinspektionen, Post och Telestyrelsen, Länsstyrelserna, Sparbankernas Riksförbund West International, Svensk Handel, Hela Sverige ska leva, Näringsdepartementet och Kuponginlösen AB.

Ministerns avsikt med mötet sades vara att gå igenom vad som görs för att få kontanthandeln att leva bättre och möjligheterna att skapa en effektivare praktisk samverkan. En hel del nyttiga konstateranden gjordes men enligt min mening inte från Bankföreningen. Budskapet från det hållet var i mångt och mycket att man har kontroll över läget och att inga större korrigerande åtgärder behöver vidtagas. Ödmjukheten var betydligt större från flera av de andra närvarande intressenterna och då inte minst från Svensk Handel och Sparbankernas Riksförbund. Från vår sida och från Hela Sverige ska leva upprepades våra vid det här laget välkända positioner. Liksom att vi inte drar alla banker över en kam utan att problemen är koncentrerade till ett fåtal storbanker.

Min egen bedömning är att ministern inser faran i att negligera den breda folkliga opinion vi representerar och att något måste göras. Åtskilliga exempel på problem inom idrottsrörelsen och andra ideella organisationer redovisades liksom problem för många småföretag. Detta gäller både glesbygd och tätort.  Klappjakten på de som förordar att kontanter också i praktiken ska kunna användas som legalt betalningsmedel måste bromsas upp och som jag uppfattade det både vädjade och hotade ministern bankerna med att en reell samverkan måste till. Möjligheter till lagstiftningsåtgärder finns där som ett sista men oönskat vapen.

De dagordningspunkter som avhandlades var:

  • Tillgång till kontanter (möjligheter till kontantuttag över disk och i automater)
  • Hantering av dagskassor och andra insättningar
  • Åtgärder som marknadsaktörerna kan vidta på eget initiativ/med självreglerande åtgärder
  • Behovet av eventuella lagstiftningsåtgärder

Björn Eriksson, Initiativtagare

8/3 – 2015 Torsdagen den 12 mars gästar Björn Eriksson SVT Debatt för att diskutera kontanthanteringen i Sverige. SVT1 klockan 22.00.

(p.g.a. att inga banker är villiga att ställa upp i en debatt har ämnet flyttats fram på obestämd tid)

23/2 – 2015 Hela Sverige ska leva ställer sig bakom Kontantupproret