Debatt: ”Endast lagstiftning biter på bankerna”

Det är för mycket att hoppas på att enbart samtal ska få bankerna att ta ett eget initiativ i ansvars­frågan kring nätbedrägerier. Det är lagstiftnings­vägen vi behöver gå, skriver Björn Eriksson, Kontant­upproret, i en replik.

Det är bra att se att allt fler vaknar upp och inser vilket ansvar bankerna har för att stävja de omfattande och allt mer växande nätbedrägerierna. Nu senast även Villaägarna (SvD Debatt 25/6). De konstaterar att banksäkerheten är god så länge man inte blir lurad av en bedragare – men att en bedragare lätt kan tömma en privat­persons bankkonto utan att bankerna egentligen lyfter ett finger. Villaägarna lyfter upp att om bankerna ville, skulle de kunna införa olika typer av stoppregler för att detta inte skulle kunna inträffa, men att denna vilja av någon anledning verkar saknas.

Villaägarna hoppas på att bankerna ska kunna införa bättre kontroll­system. De föreslår också att politikerna ska samtala med bankerna om detta. Vi på Kontant­upproret är så pass luttrade nu att vi inser att det är för mycket att hoppas på att enbart samtal ska få bankerna att ta ett eget initiativ i ansvars­frågan. Resultat­räkningarna är det som styr. Därför är det i stället lagstiftnings­vägen vi behöver gå.

Björn Eriksson
ordförande för Kontantupproret