I ett inlägg på SvD Debatt (10/12) pekar ett antal återvinningsföretag ut kontanter som problem när de själva köper in metall som kommer från brottslig verksamhet. Att först städa framför sin egen dörr är ett uttryck som känns synnerligen passande, skriver Björn Eriksson på SvD Debatt.

Problemet de pekar på är allvarligt. Det är helt orimligt att metall stjäls, ofta från viktig infrastruktur, och sedan omsätts genom mindre nogräknade företag. Men det debattörerna för fram som lösning skjuter bredvid målet. Att företag ropar på att pappa staten ska lösa problem i stället för att själva göra en insats är ett agerande som tyvärr blivit allt vanligare.
Grundproblemet är att metall stjäls och att sedan företagen köper in denna metall. Problemet är inte att betalningen sker med kontanter. Att tro att ett kontantförbud skulle göra skillnad är att sprida dimridåer eller så är det möjligen naivt. Det är inte särskilt svårt att använda någon annan som bulvan vid metallförsäljning om det skulle krävas.
I takt med att kontanterna försvinner ökar de digitala brotten. Många äldre tvingas idag att använda digitala verktyg, fastän de varken vill eller klarar av det. Det gör dem till lätta offer för skrupelfria bedragare. När de inte heller kan använda kontanter som de känner sig trygga med blir situationen ännu värre. De digitala bedrägerierna har ökat explosionsartat på senare år och de är en stor del av den organiserade brottslighetens ekonomi idag. Därför borde företag, om de vill bekämpa brottsligheten, i stället underlätta för kontanterna i vårt samhälle.
Det är inte första gången vi ser att företag pekar ut kontanter som problemet när de själva gör fel. Varuhuset NK skyltade med buller och bång häromåret om att de blivit kontantfria efter att kriminella uppmärksammats för att ha handlat dyra lyxartiklar där. Återigen är problemet den brottsliga verksamheten, inte kontanterna. Att stoppa kontanterna kommer inte göra ett dugg åt brottsligheten, den använder bara andra medel. Nyligen har också Riksbanken i en skrivelse (sid 3) till den pågående kontantutredningen sagt att en stärkt kontantinfrastruktur kommer att positivt för brottsbekämpningen.
Så länge kontanterna finns som ett legalt betalmedel i Sverige – och våra politiker har tydligt sagt att de ska finnas kvar – är transaktioner ibland anonyma. Så ska det också vara i ett demokratiskt samhälle där vi inte vill att varje steg medborgarna tar kontrolleras likt i Kina.
Återvinningsföretagen har en hemläxa att göra.
Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret