Stationskiosken i Köping vinner Kontantpriset 2022

Kontanterna riskerar att försvinna i Sverige. För att främja användningen av kontanter har Kontantupproret instiftat ett pris till den som gör en viktig insats för kontanterna. Kontantpriset på 10 000 kronor – i kontanter – delades detta år ut till stationskiosken i Köping som erbjuder allmänheten att köpa tågbiljetter kontant när SJ slutat.

Björn Eriksson tillsammans med Lotta Granberg.

Om kontanterna försvinner drabbar det alla människor som lever i digitalt utanförskap. Det skulle även försvaga vår krisberedskap, vilket blivit en alltmer aktuell fråga i en orolig värld.

För att uppmuntra fortsatt användning av kontanter i Sverige har Kontantupproret efter en donation instiftat ett pris. Kontantpriset 2022 delades ut till stationskiosken i Köping och dess ägare Lotta och Per Granberg.

– Stationskiosken tar ansvar där SJ sviker. Självklart ska det gå att köpa tågbiljetter med kontanter. Att SJ stänger ute en stor del av allmänheten genom att bara erbjuda digitala betalningar är helt orimligt, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Kiosken vid stationen i Köping låter de som vill köpa biljetter betala med kontanter. Därefter beställer de biljetten i kundens namn.

– Det är alla möjliga grupper som vill kunna betala kontant. Många tycker det är svårt och krångligt att boka digitalt. För oss är det en fråga om service att alla ska kunna betala med kontanter, säger Lotta Granberg.

Kontantpriset 2021 delas ut till småföretagare i Tranås

För andra året i rad delar Kontantupproret ut ett pris för att uppmärksamma en butik, restaurang, förening eller annan verksamhet som främjar kontanternas plats i samhället. Priset på 10 000 kronor delades ut kontant till småföretagaren Tomas Andræ i Tranås.

Tomas Andreæ har drivit har drivit guldsmedsatelje sedan 1990 och är en förespråkare för kontanter. Han har sett hur hanteringen av betalsätt förändrats genom åren och arbetar aktivt för att erbjuda kontantservice till sina kunder. Tomas är en kontanthjälte och ett föredöme för andra företagare!

Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret tillsammans med Tomas Andreæ, Guldsmedsmästare och Juvelfattare i Tranås.

– Vi vill uppmärksamma handlare som gör en insats för att kontanterna ska finnas kvar. Tomas har visat hur en småföretagare kämpar för att behålla kontanterna, trots att han motarbetas av banken och andra instanser. Han är sann kontanthjälte, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Kontantupproret vill även rikta ett stort tack till alla som bidragit med nomineringar och som på olika sätt engagerar sig i kontantfrågan – fortsätt att göra ett fantastiskt jobb och främja kontanternas position i samhället!

Kontantpriset 2020

I slutet av 2020 instiftade vi Kontantpriset för att hylla alla de företag och handlare som arbetar för att kontanterna fortsatt ska finnas kvar. I december utsågs salong Frisyrhörnan i Linköping som vinnare, och priset var 10.000 kronor – i kontanter. Priset var en donation från privatpersonen Anders Tullberg, som precis som oss kämpar för kontanterna.

– Vi vill hylla alla de företag och handlare där ute som förstår värdet med att erbjuda kontantbetalningar till sina kunder. De som förstår vikten av demokrati och inte utesluter alla de 1,1 miljoner människor som inte har samma möjlighet att betala med digitala betalmedel, säger Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

Björn Eriksson tillsammans med Annelie Remann.